Guinga & Maria João – Mar afora

Guinga

Mar afora
(Acoustic Music Records 319.1552.2)

De Portugese Maria João is van huis uit jazzzangeres. Braziliaanse muziek neemt in haar repertoire een speciale plaats in. Carlos Althier de Souza Lemos Escobar noemt zich vanwege zijn lange achternaam liever Guinga – een bijnaam die hij in zijn jeugd opliep. De Braziliaan is vooral bekend als componist, maar is daarnaast een getalenteerd gitarist en zanger. Het tweetal bracht een cd uit met composities van Guinga die vooral zijn gebaseerd op gedichten van Aldir Blanc.

De veertien tracks op de schijf zijn erg afwisselend. Het ene moment  beweegt João zich kunstig mee met snelle aanslagen op de gitaar. Een andere keer zigzagt ze met een quasi kinderlijke stem speels tussen de muziek door. Melancholieke liederen roepen vergelijkingen op met de Portugese fado. Vrolijke en ritmische nummers roepen je vervolgens uit die donkere sfeer weer terug naar de opgewekte kant van het leven.

Guingo zingt enkele nummers alleen of ondersteunend op de achtergrond mee, maar het is vooral de expressieve stem van João die de aandacht trekt. Het resultaat is een levendige schijf waarbij vele facetten van de Braziliaanse muziek naar voren komen.

Scroll naar boven