Guy Verlinde – Standing in the light of a brand new day

Standing in the light of a brand new day
(R&S Music, )

Zanger-gitarist Guy Verlinde is graag gezien in de Belgische (en ook verdere) blues- en rootsscene. Hij maakte dertien albums in twaalf jaar tijd, die goed ontvangen werden. Verlinde was zich aan het voorbereiden op zijn volgende plaat, toen het corona virus roet in het eten gooide. Zo’n 150 concerten werden afgezegd, en het geld dat hij had gespaard voor de productie van album veertien ging op aan levensonderhoud.

Guy Verlinde besloot een crowdfunding-actie op te zetten en tot zijn verrassing was de respons overweldigend. Standing in the light of a brand new day kon worden gemaakt.
Guy besloot zo veel mogelijk muzikanten die in hetzelfde schuitje waren beland bij het project te betrekken. Dat is de reden dat er zeventien muzikanten hun medewerking verleenden. Daaronder namen als Tom Beardslee (gitaar, banjo), Nils de caster (viool), Roel Spanjers (piano) en Olivier vander Bauwede (mondharmonica, gitaar, harmonium, zang).

De cd opent instrumentaal met een korte prelude die een ode vormt aan het krieken van de dag: Breaking dawn. Daarna volgt veel afwisseling – van (semi)akoestische songs tot uitbundige blazers, tot vinnig  gitaarwerk. Heerlijk gitaar tokkelwerk vind je in onder andere The unsung (de nooit bezongen helden), If I were your God en The way you are. Mooie ballades die rust uitstralen. Hoe veel feestelijker klinkt I’m your man. Stoer Springsteen-like materiaal is te vinden in Up on the mountain (dat handelt over de kringloop van het leven), terwijl de melancholie van Caroline brings afdruipt. Om af te sluiten met In July, met daarin een in Toots Thielemans-stijl geblazen mondharmonica, die de sfeer bepaalt in een ode aan een zomerdag.

Guy Verlinde wilde per se een positief album afleveren, en tezamen met de gretigheid van de muzikanten, die opnieuw met elkaar aan de slag mogen en kunnen gaan, zorgt dit voor een bijzonder goed klinkend en sympathiek eindresultaat.

Scroll naar boven