Gwen Mairi – Douze Noëls

Douze Noëls
(Telyneg001; Xango Music Distribution)

Gwen Mairi is een klassiek opgeleide harpiste uit Schotland. In Fyfe groeide ze op met een Schotse vader en een Welshe moeder. Tweetalig dus en ook muzikaal switchend tussen de Welshe en de Schotse traditie. Ze studeerde af aan het Conservatorium, waar ze naast de pedaalharp ook de clarsach onder handen nam.

Haar carrière kent ook een dualiteit. Zo maakt(e) ze deel uit van diverse klassieke orkesten en ensembles, maar tevens stortte ze zich op de traditionele muziek in duo’s en andere formaties. In 2019 verscheen haar debuut-cd Mentro, met als uitgangspunt de Welshe overgeleverde muziek. Daarnaast schrijft ze lesmethodes voor de ‘haakjesharp’ en onderwijst.

En dan ligt er ineens een cd met 12 bewerkingen van traditionele kerstmelodieën uit Baskenland. Die selectie komt uit een verzameling van musicoloog Charles Bordes rond eind 19e eeuw. Meestal heb ik het niet zo op de speciale kerstmuziek cd’s. Vaak overgeromantiseerd, melodramatisch, braaf en super netjes, echter zonder enige echte emotie. Het is dat je het weet dat dit melodieën van rond kerst zijn, maar nergens zijn ze met het middle-of-the-road sausje overgoten, of heerst er een hymnerijke sfeer. Wel straalt er een rust en een bepaalde devotie uit, zonder een religieus karakter.

De tunes zijn knap gespeeld, waarbij Mairi een mix tussen de klassieke en folk speelwijze hanteert. Hier en daar is een slowtune of een uptempo melodie te vinden, de meerderheid zit daar tussen in.
Deze cd durf ik met een gerust hart en zonder enige scrupules op te zetten tijdens de kerstdagen. En zelfs daarvoor en daarna.

Scroll naar boven