Hamdi Benani & Mehdi Haddab Speed Caravan – Nuba nova

Nuba nova
(Buda Musiques)

Het Algerijnse duo Benani (zang, viool) en Haddab (akoestische en elektrische oud, gitaar en programmering) maakt een album dat enerzijds diep in de Noord Afrikaanse traditie wortelt, maar anderzijds gebruik maakt van moderne technieken als sampling en programmering. Aanvullend op deze amalgaam verweven ze authentieke Arabische instrumenten als oud en tar met westerse hedendaagse instrumenten als elektrische (bas)gitaar, synths en drums. Ze voegen daar nog typerende fluit en koorzang aan toe.

De mengelmoes brengt aan de ene kant de wat mystieke Arabische klanken, toonsoorten en ritmen en aan de andere kant stevige power worldmusic zoals in Ya nas Jaratli gharab. Dat zou zelfs nog wel eens een discotheek dingetje kunnen worden. Zwieren op stevige Arabische ritmen.

De zang is typerend met de keelklanken en dat linkt weer aan de traditie. Hier en daar roept het associaties op met de woestijnrock van bijvoorbeeld Tinariwen of Toemast, maar ze is minder ruw en meer gepolijst.

Het merendeel van de songs is uptempo met een sterke drive. Slechts het grotendeels instrumentale L’inquietant prelude lijkt op een soundtrack voor een spannende thriller.
De hybride worldmusic die Banani en Haddab vastlegden is heel geslaagd en live kan dit wel eens een verrassing zijn.

Scroll naar boven