Hannah Alkire – Remembering the sun

Remembering the sun
(Acoustic Wood AWR1120)

Hannah Alkire is de helft van het Amerikaanse duo Acoustic Eidolon. Ze speelt voortreffelijk cello met een fraaie volle toon, die eveneens robuust en helder is. Daarnaast zingt ze met een stem die niet echt groots is, maar ook niet onaangenaam. Op deze – eerste – solo-cd presenteert ze zich in die hoedanigheden, maar ook als componiste.

Pakweg de helft van de tracks is ofwel geheel alleen, ofwel met haar partner Joe Scott geschreven. Het overige deel kent componisten als ene J.S. Bach, Maire Breatnach, Angelika Hansen en Kristian Blak. Zijn Dimun wordt omgetoverd in een emotionele instrumental waarbij ze ondersteund wordt door gitarist Scott. Deze zeer fraaie uitvoering staat wat mij betreft haaks op de versie van Cohen’s Hallelujah. Het is een van die vele super romantische uitvoeringen van een nummer dat bij mij eerder ergernis opwekt. En deel van de tekst wordt overigens in het Frans gezongen.

Indrukwekkender is de bewerking van Breatnach’s Bran, waarbij de componiste zelf een bijdrage levert. Knap is ook het geheel instrumentale en met overdubs op cello gespeelde the hours between. Niet van alle eigen composities ben ik onder de indruk. Het neigt soms iets te veel naar melodramatiek. Dan hoor ik toch liever de nummers met de vrolijk tokkelende guitjo van Scott, zoals in Celtic dragonflies.

Over de titelsong schrijft Alkire dat het ‘een collectie is van meer diepgaande, introspectieve stukken, gebaseerd op het concept van de herinnering aan het licht in donkere dagen bij de Inupiag stam in Alaska’. Een song vol hoop en geruststelling, welk thema Alkire knap verwerkt.

River of Thor is een innemende air van violiste Angelika Hansen, die het samen met Thomas Loefke (harp) en Alkire op cello vertolkt. Wat vreemd, maar niet minder schoon is adagio from Toccata in c  van de eerder genoemde Bach. Alkire, begeleidt door haar vader, laat de cello zingen, zweven en zwieren.

Remembering the sun is heel afwisselend, soms te veel hangend naar melodrama, maar ook met enkele wonderschone nummers.

Scroll naar boven