Hans Elzinga – Introspectief

Introspectief
(Satermuziek 2019)

Hans Elzinga is een Nederlandse gitarist die ook fluit en whistles voor zijn rekening neemt. Dankzij een legaat van tante Gré kon hij deze Introspectief opnemen, met als gastmusici Davide Lionetti (percussie), Rob Musters (sopraansax), Stan Stolk (contrabas) en Maaike de Waal (fluit).
Elzinga speelde jarenlang in diverse groepen, maar sinds een jaar of twee beperkt hij zich weer tot voornamelijk gitaar. Zelf zegt hij ‘ik neig meer naar het creëren van soundscapes met voldoende ruimte voor improvisatie’. Openingstrack De klank van wierook is daarvan een treffend voorbeeld: heerlijk breed met een wat meditatief thema en improvisatie van whistle en gitaar. Voortreffelijk opgenomen ook met de nodige, maar effectieve nagalm door Fieke van den Hurk.
Over het algemeen is de muziek van Elzinga dromerig, wat romantisch, maar wel met voldoende ballen. De composities in open stemmingen spreken meer aan dan die in de standaard tuning. Wellicht door het dromerige klankbeeld. Tevens wordt het merendeel in een traag, voortkabbelend tempo gespeeld. Ter afwisseling had er best eens een stevig, krachtig stuk tussen mogen zitten, al gaat het op de titeltrack op het einde behoorlijk spacy te keer.
Relaxed is Sterrenlicht met een fraaie rol voor saxofonist Musters. Vreemde eend in de bijt is Middernachtmystrie, een oude, opnieuw bewerkte compositie die – alhoewel volledig akoestisch gespeeld – refereert aan symfonische rock. Het whistlespel daarentegen is niet helemaal overtuigend.
De cd sluit af met het folky Onder de oude eik, gecomponeerd naar aanleiding van een bezoek aan een… folkfestival.

Scroll naar boven