Hans Mortelmans & Groep – Wandelpaden

0044052Hans Mortelmans was al vele jaren actief als muzikant en zanger toen in 2007 zijn eerste cd Wielen verscheen. Nu is er zijn vijfde cd, waarmee deze singer-songwriter zich als een vaste waarde in het Vlaamse chanson laat horen. Alleen zijn er nog te weinig chansonliefhebbers die dat weten.

 

In zijn Antwerps dialect heeft Mortelmans opnieuw een mooie reeks van twaalf nummers ingezongen met de steun van zijn uitstekende muzikanten. ‘Een zanger is een groep’, zoals Wannes Van de Velde het uitdrukte, krijgt ook bij Mortelmans zijn volle betekenis. Opvallend is dat bij deze vijfde schijf de meezingende vrouwen niet meer ‘backing vocals’ kunnen genoemd worden, maar dat ze een volwaardige plaats krijgen bij het zingen.
Reeds vanaf het eerste nummer De ronselaar, dat met een accordeondeun wordt ingeleid, zingen de gezusters Dedain, Mortelmans’ vrouw en schoonzus, volwaardig a capella mee. Het klinkt als een oud Vlaams volkslied, maar is een aanpassing van The Press Gang van Ewan MacColl. Een ander aangepast nummer is Willy Broejaar, gebaseerd op een chanson van Renaud op zijn cd La belle de Mai uit 1994. Het bezingt het triestig bestaan van een doorsnee politieagent, een klabak.
Zijn voorliefde voor swingende muziek en muzikanten bezingt Mortelmans in het lied Oscar. Het gaat over de te weinig bekende Argentijnse jazz-gitarist Oscar Alemán (1909-1980). Mortelmans’ familiereizen naar Frankrijk, vaak begeleid door liedjes van Renaud op de cd-speler, zijn een opvallende inspiratiebron voor deze cd. Phare “Ar Men” verwijst naar de vuurtoren in het westen van Bretagne en dicht in de buurt ligt de vissersstad Douarnenez. Die stad inspireerde hem tot Penn sardin, een sociaal geëngageerd nummer dat verwijst naar de grote staking in 1924-1925 van de vrouwen die in de sardienenfabrieken werkten. Mortelmans trekt in de laatste strofe het stakingsrecht door naar vandaag de dag.
In het Braziliaans klinkende Samba in de regen komen alle leden van de groep ruim aan bod. De cd besluit met Wandelpaden, opnieuw een nummer dat erg aan de oude muzikale volkscultuur doet denken.
En zo is de cirkel rond. Voor wie dat nog niet deed, wordt het hoog tijd om die bijzondere auteur en zanger te leren kennen.

Scroll naar boven