Hans Mortelmans & Groep – Zand

Wild Boar Music WBM 21114
Wild Boar Music
WBM 21114

Swing, calypso, musettewals, Django Reinhardt, Wannes Van de Velde, Georges Brassens, klarinetten, gitaren, banjo, contrabas en backing vocals. Dat alles opgeteld geeft als resultaat: Hans Mortelmans & Groep.

Twee jaar geleden plaatsten we hun cd Parima in de reeks Focus-cd. Er is alle reden om ook hun recentste cd Zand als Focus-cd te klasseren. Opnieuw hoor je welke sterke muzikanten de zanger-gitarist begeleiden. Opnieuw schreef Hans Mortelmans mooie chansons in het Antwerps dialect. Een wat spottende en kritische kijk op de wereld zoals in Alles is ambacht of Zand ligt hem goed. Maar ook een jeugdherinnering aan een vroeger lief, een Vlaamse versie van Juliette Binoche nog wel, waarmee hij langs de Turnhoutsebaan wandelt zullen velen herkennen.
Een familielid, blazer in het harmonieorkest van Wommelgem, dat naar het front moest en in een doodskist werd teruggebracht inspireerde hem tot een prachtig De dood van Adolf Mortelmans.

Hans MortelmansOok op deze cd eert Mortelmans de artiesten die hem inspireerden. Brassens’ Comme une soeur vertaalde hij vrij maar met veel respect voor het origineel in De forel. De muzikale begeleiding bij dat nummer is effenaf subliem. Van een ander Frans idool, Renaud, zingt hij het leuke De bobo’s. Mortelmans toont zich hier ook een erg goede vertaler van liedjes. De bedwants is een vertaling van het traditionele Bed Bug Song (Reincarnation).
Deze keer eert Hans Mortelmans Wannes Van de Velde met het hernemen van Stadskoepletten.

De muzikanten krijgen terecht veel ruimte op deze cd. Middenin is een uitsluitend instrumentaal nummer, een traditionele tarantella te horen. En De koepletten, uitsluitend op gitaar gespeeld, eert Manuel Machado, Charles Trenet en Atahualpa Yupanqui.
Voortaan hoeven we Mortelmans niet meer een opvolger van Wannes Van de Velde te noemen. Laat ons maar gewoon schrijven: Hans Mortelmans! Een uitroepteken mag er van mijn kant best bij. En ik ben niet alleen om dat te vinden. In een vorig nummer van het blad ‘folk’ schreef Dree Peremans, de ex-radioman die gemazeld en gepokt is in Folk en Chanson: “Hans Mortelmans is de beste liedjesmaker van zijn generatie. ’t Is maar dat je ook dat weet!” Ik zal Peremans niet tegenspreken.

Scroll naar boven