Hans Theessink & Big Daddy Wilson – Pay day

Pay day
(Blue Groove BG 2720, Music & Words)

Als er één Nederlandse zanger-gitarist is die internationale faam heeft verworven als blueszanger en -gitarist, dan is het wel Hans Theessink. In 1976 verscheen zijn eerste plaat – en in 1981 zelfs een audiocassette met Twentse en Nederlandse volksliedjes onder de titel Antoon met ’n bok. Inmiddels staat de teller van zijn uitgebrachte geluidsdragers op meer dan dertig. Zijn carrière kende ook talloze samenwerkingsverbanden, onder meer met Gerry Lockran, Jon Sass en Terry Evans. Voor Pay day ging Theessink de samenwerking aan met de Amerikaanse rootszanger Big Daddy Wilson, die tevens ukelelebas en percussie speelt. Hans Theessink speelt naast gitaar ook mandoline, banjo en mandogitaar.

Het duo wordt slechts op één track aangevuld door Helga Blount; ze verzorgt achtergrondzang in Little Nora Maj, één van de zes composities van Wilson op Pay day. Het titelnummer is een iconisch nummer van Mississippi John Hurt. Theessink was verantwoordelijk voor exact dezelfde persoonlijke output als Wilson. Zijn compositie Virus blues is natuurlijk ingegeven door de pandemie die de hele wereld in zijn greep hield en houdt. Tel er nog werk van Skip James, Blind Willie Johnson en Washington Philips bij, en het plaatje is compleet: laid back akoestische blues met inhoud. Jammer genoeg werden de teksten niet meegeleverd. Gelukkig zingen beiden verstaanbaar.

De opnames vonden plaats in ontspannen sfeer plaats in de heuvelachtige wijngaarden van de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken. Theessink woont al jarenlang in Oostenrijk – Wenen om precies te zijn. De productie was in handen van de blueszangers zelf, de opnames werden gemaakt door Thomas Löffler, die tevens samen met Hans Theessink de geluidsmix verzorgde. Het mondde uit in een heerlijk, goed klinkend en belangwekkend album.

Scroll naar boven