Hans van Deelen –Een zelfportret in liedjes

hans-van-deelen

Een zelfportret in liedjes
(Eigen uitgave, www.hansvandeelen.nl)

Het maken van zijn zelfportret gaf hem hetzelfde gevoel. Dat constateerde Hans van Deelen bij het vastleggen van de liedjes die enorm veel voor hem betekenen. De keuze viel op songs van Phil Ochs, Wannes van de Velde, Cornelis Vreeswijk, Big Bill Broonzy, Hugo Raspoet, Tom Lehrer, Ronnie Potsdammer en Ab Visser (waarvoor hijzelf de muziek componeerde).

Van Deelen vertaalde, poetste en kneedde de acht liedjes in een vorm die bij hem paste. Samen met zijn neef Berend, die muzikaal ondersteunde, ging hij aan het werk. Voor de percussie nam Berend ook nog zijn bandmaat Marijn Caniëls mee. Het leverde liedjes op die wat te vertellen hebben.

De zanger-gitarist boet, door zijn enthousiasme, soms iets in aan de verstaanbaarheid, maar het resultaat is eerlijk en degelijk. Dat is mede te danken aan zijn neef die soms met heerlijk, los pianospel de muzikale spanning opvoert zoals in het intieme Helena van Raspoet.

Het geschilderde zelfportret van Hans van Deelen staat achter op de hoes. Zijn muzikale canon zit er binnenin. Met die keuze heeft de Zaandammer zich echt een beetje bloot gegeven. Hij laat ermee duidelijk horen dat zijn hart op de goede plek zit.

zwart-wit-of-tussenin

Eén nummer van het zelfportret is te beluisteren op Soundcloud.

Scroll naar boven