Hans van der Lijke Hans 75

Hans 75
(Eigen uitgave, hansvanderlijke.nl)

Hans van der Lijke trakteerde zichzelf op een cd ter gelegenheid van zijn vijfenzeventigste verjaardag. Wie die nieuwe schijf in handen krijgt, zal verrast zijn. Het uitgebreide, fraai uitgevoerde boekwerk tekent de ontwikkeling in de streektaalmuziek. Geen in een verdomhoekje geproduceerd materiaal, maar iets waarmee je voor de dag kunt komen. Naast de goed leesbare teksten is er ook nog een verklarende woordenlijst voor niet-Groningers opgenomen.

De kenners van de Groninger troubadour zullen zich weer verkneukelen over de zestien gepresenteerde liedjes. De ambachtelijke teksten, gedragen op prettig in het gehoor liggende melodieën, belichten weer aspecten uit het dagelijks leven, zoals Oetdoun dien schounen en Gain gesikkeneur. Ook is er plaats voor engagement in Rombom. Bij andere liedjes zoals Doalders stee weet de liedschrijver weer een uitstekende balans te vinden tussen nostalgie en nuchterheid.

De heldere zang en het ongecompliceerd gitaarspel krijgen ondersteuning van het snaren- en accordeonwerk van Bert Ridderbos en de stem van Linde Nijland. Het geeft alles nog meer kleur en diepte.

De cd sluit af met Hans 75, waarin hij de jaren op onconventionele wijze aftelt. Ook daarmee maakt de driekwart eeuweling duidelijk dat hij nog goed bij stem is en nog jaren vooruit kan.

Scroll naar boven