Hans van der Lijke ontvangt K. ter Laanprijs

Hans van der Lijke heeft de K. ter Laanprijs ontvangen. De cultuurprijs van de ‘Stichting ’t Grunneger Bouk’ werd hem op 15 maart uitgereikt tijdens de ‘Dag van de Grunneger toal’ in de stad Groningen.

hvdlijke


Liedjesschrijver Van der Lijke werd in 1943 in Bilthoven geboren. De momenteel in Appingedam woonachtige zanger groeide op in Apeldoorn en Roden. Hij kwam pas in de provincie Groningen wonen toen hij volwassen was. Daar raakte hij geheel verslingerd aan het Gronings. Van der Lijke maakte eerst gedichten. Later veranderden die in liedjes en om vaker te kunnen zingen, leerde hij zichzelf gitaar spelen. Samen met zijn vrouw Tiny Hoek trad hij ook op als het duo Twijlicht.

De gedichten en liedjes van Van der Lijke zijn vaak serieus, met hier en daar een kritische ondertoon. Soms zijn ze ook speels. De taalvirtuoos gebruikt in zijn Gronings fraaie zinnen en uitdrukkingen. Daarbij past ieder woord perfect in de regel. Het schrijven van teksten noemt hij zelf een ambacht. Zijn gitaarspel is nooit ingewikkeld, maar sluit naadloos aan bij zijn teksten. Zijn laatste cd, Vannijs geboren, verscheen in 2010 en is ook in New Folk Sounds besproken. De K. ter Laan Prijs wordt sinds 1985 jaarlijks toegekend aan personen of instellingen die zich verdienstelijk maken op het gebied van de Groninger streektaal en cultuur.  De prijs is vernoemd naar de Groninger onderwijzer, politicus en schrijver Kornelis ter Laan (Slochteren, 8 juli 1871 – Utrecht, 6 maart 1963).

Scroll naar boven