Harmony Glen – Live at Elfia

Live at Elfia
(Eigen beheer)

Drie decennia geleden waren internationale folkgroepen in het theater een unicum. De formaties uit Nederland kwamen al helemaal niet aan de bak. Tegenwoordig zijn ze juist een hot item. Vooral de ‘Keltische Nederlanders’ met hun op zeer sterke stereotypen en falsificaties gebaseerde acts.
Kelten hadden geen Pictische runen tattoos, het aantal Schotten – en vooral muzikanten – dat in kilt loopt is minder groot dan Nederlanders op klompen en met kiel door het dagelijks leven gaan, allen ruwe baarden hebben etc.  Dat gaat dus behoorlijk over de top, evenals de muzikale aanpak. Zingen doen ze met een stem die schor en ruw is, natuurlijk door de vele barbezoeken. De muziek is navenant de plek des onheils. Ook die wordt uitgevoerd in rauwe verpakking, weinig subtiliteit, vooral stampen en dampen en met een snelheid alsof de tegenpartij, de andere clan, achter je vrouw aanzit.
Vreemd genoeg wordt aan die bedrieglijke historische waarheid veelal een flitsende 21e eeuwse licht- en techniekshow toegevoegd. Het is puur vermaak en heeft mijn inziens weinig meer met echte folkmuziek te maken. Die staat voor respect, verantwoord, diepgang, echte verhalen in een contextvolle betekenis, evolutie in plaats van kopieergedrag van het verleden. Maar het theatervolk laat zich kennelijk graag vermaken en neemt de show voor lief..
Ook Harmony Glen is in die flow meegezogen. Toegegeven, de heren en dame weten wel waar Abraham de mosterd vandaan heeft, maar dat tonen ze te weinig. De show die ze voorstellen zit qua sfeer en onderhoudendheid knap in elkaar. En spelen kunnen ze. Neem bijvoorbeeld de instrumental Lazy Sunday afternoon. Niks mis mee. Vandaar vind ik het zo jammer dat commerciële belangen prevaleren boven de artistieke.
Wat ook pleit voor de band is het groot aandeel aan eigen of eigentijdse nummers. Niet blijven hangen bij de vaak standaard uitgekauwde liederen en melodieën. Vocaal vind ik ze niet altijd sterk, met name in de samenzang.
Live at Elfia is een cd + dvd registratie van een concert op 23 september 2017 voor een publiek dat de imaginaire wereld vol elfjes, tovenaars, trollen etcetera trouw is. Daar past dit dan kennelijk goed bij. Maar kom op jongens, gooi de ballast van je schouders, speel geen verkleedpartijtjes en toon werkelijk wie jullie zijn. Die potentie hebben jullie in je!

Scroll naar boven