Harold K – Mama Courage

 

Mama Courage
(Marista MCD 17156)

Dat Harold Koninckx werkt in het onderwijs, kun je wel horen. In Maondig waarmee zijn nieuwe cd aftrapt tekent de zanger-liedschrijver haarscherp een dag uit het leven van een lerares en dat alles op een melodie die je beetpakt. Waar hij op zijn vorige schijf, Heppeneert, nog gedeeltelijk in het Nederlands zong, valt hij deze keer geheel terug op zijn eigen dialect. Het komt de authenticiteit alleen maar ten goede en als je zijn moerstaal uit Susteren niet helemaal verstaat, vult het cd-boekje met de teksten in het Nederlands die missing link in.

Naast negen liedjes passeren een heerlijk instrumentaaltje (Mama’s waltz) en drie gesproken teksten. Interludes heten die korte, rake verhaaltjes door Dennis Gaens. Ook deze keer is er weer een hele rits muzikanten, gewapend met instrumenten en prettige vocalen die de aangename melodielijnen nog meer kleur geven. Met een jazzy insteek is bijvoorbeeld Miene nonk zo’n creatie waar tekst en muziek hand in hand gaan.

De mooiste track op het album is ongetwijfeld de titelsong, Harolds visie op een boek en een film. Het geluk van Limburg van Marcia Luyten beschrijft de opkomst en ondergang van de mijnen in onze zuidelijkste provincie. In het boek speelt de familie van een andere Limburgse zanger, Jack Vinders, een hoofdrol. Wie het boek heeft gelezen ziet dat de bijbehorende clip naadloos aansluit op het boek. En wie Una giornata particolare van Ettore Scola heeft gezien, herkent ook meer dan de wasgoedscene alleen. Maar ook zonder die kennis valt er volop te genieten van dat lied en de andere muzikale schetsen.

De bron van Harolds liedjes ligt in het dagelijks leven. Hij pakt kleine gebeurtenissen op en zet ze op een eigen wijze om in een lied met bijzondere muziek. Het is daarom moeilijk om Harold K op een bepaalde positie in het muzikaal spectrum te plaatsen. De Limburger is namelijk gewoon zichzelf en dat moet vooral zo blijven!

Scroll naar boven