Hartwin Dhoore – Waterman

Waterman
(Trad Records TRAD011)

Hartwin Dhoore is bekend als een van de Dhoore broers uit Trio Dhoore. Naast albums met dit trio maakte hij ook opnamen met Estbel en Leana Vapper. Nu is er dan een solo-album van de accordeonist. Allen eigen werk, gespeeld op zijn diatonische Castagnari en opgenomen in Tallinn, Estland, waar Dhoore al enige tijd zijn woonplaats heeft gevonden.

Je kunt veel over dit album zeggen, maar in feite volstaat alleen de conclusie: een uitstekend en overtuigend album met vloeiende, vlotte en aansprekende melodieën, gespeeld met souplesse, vaardigheid en verve. Daar neemt u als lezer waarschijnlijk geen genoegen mee. Dan toch wat extra’s…

Dhoore’s melodieën klinken enerzijds ingetogen, maar bevatten anderzijds wel een grote mate van expressie. Dat hoeft niet altijd naar voren te komen in exceptioneel gepriegel op de knoppen. Dhoore bewijst dat je met de manier van spelen, de wijze van benadrukken van tonen met het juiste volume, de sustain, lengte en aanslag uitdrukking kan geven aan emoties.

Van de ene melodie word je spontaan vrolijk. Bij een andere druipt de melancholie er op een positieve manier van af. Hij laat zijn instrument  swingen en zingen. Hartwin Dhoore haalt alles uit zijn Castagnarie en benut de rijkheid en klankkleur van het instrument volledig. Een instrumentale schijf die geen seconde verveelt.

Scroll naar boven