Haytham Swafia – U’duet

Haytham

U’duet
(Me & My other CD2012/CRS)

Haytham Safia is een oorspronkelijk uit Palestina afkomstige muzikant, die al jaren in Nederland woont. Hier ook nam hij het grootste deel van zijn productie op. Inmiddels zit hij met U’duet op zijn negende cd. Safia genoot in kleine kring al enige bekendheid en die werd aanzienlijk groter door zijn medewerking aan het collectief No blues. Het bewijst dat Safia niet vies is van vermengen van invloeden en stijlen, en inspiratie opdoet uit vele culturen.
U’duet zou je op het eerste gehoor een terugkeer naar zijn roots kunnen noemen. Het is een cd waarop de ud speler in enkele nummers wordt bijgestaan door – ook No blues – percussionist Osama Mileegi. Die zorgt voor de verfijning, maar het gaat toch vooral om de sublieme klanken uit het oude instrument van Safia. En kritisch luisterend ontdek je dan dat dit helemaal niet zo traditioneel is als je vermoedt.
Op één na zijn de twaalf composities afkomstig van Safia zelf. En daarin verwerkt hij al eerder genoemde indrukken. Zo klinkt opener Tawasol aanvankelijk Arabisch, maar gaandeweg lijkt het steeds meer een Westers klassiek kamerstuk te worden, alleen dan gespeeld op een Oosters instrument. Dat nummer zit trouwens verrekte goed in elkaar met een nauwelijks opvallende tempowisseling. De cd is geheel instrumentaal, maar de afwisseling is groot. Snelle stukken wisselen af met langzame, de ene melodisch, de ander juist sterk improviserend op een grondthema. Het vakmanschap druipt er van af. Razendsnelle tremolo’s, maar ook verstilde en aangrijpende tonen. Opvallend is dat de meeste nummers een redelijk beperkte speelduur hebben. Het lied staat dus centraal en niet de oneindige drang om door improvisatie te bewijzen hoe goed en gevarieerd je wel bent. Het maakt U’duet heel toegankelijk.

 

 

Scroll naar boven