Heart of the Dragon Ensemble – The art of the Chinese Xiao and Hulusi

The art of the Chinese Xiao and Hulusi
(ARC Music- Naxos World 76161)

Het Heart of the Dragon Ensemble is een gezelschap dat composities uitvoert van de componist Liang Ju. Het bijzondere aan de werkstukken is dat ze ambivalent zijn voor zowel de Chinese traditionele muziek als westerse  muziek. Dat maakt het voor onze westerse oren gemakkelijker om naar te luisteren. De buiging naar het westen doet geen afbreuk aan de intensiteit van de muziek. Het is wat gepolijster, maar niet gepolitoerd.

Door die amalgaan vindt een samensmelting plaats tussen typische westerse instrumenten als bas, drums, gitaar, piano en (klassiek) strijkorkest met traditionele Chinese instrumenten. Hier betreft het de xiao (verticaal bespeelde lange bamboefluit) en de hulusi. Dat laatste instrument behoort toe aan het Dai volk en bestaat uit drie bamboepijpen, gevat in een klankkast. Twee pijpen zijn drones, de derde kent vingergaten. Het lijkt enigszins op het Japanse sho. Het geluid is aangenaam zacht, aangevuld met guzheng (Chinese zither), pipa (luit), erhu (tweesnarige knieviool) etc.

De muziek is enerzijds nieuw, anderzijds gebaseerd op overgeleverde melodieën. De ene bewerking klinkt authentieker (Ga Guang Dance) dan de andere (Drunken Song on the Stone Fish Lake), maar telkens aanstekelijk en uitnodigend. Nian Nu Jiao Crossing Lake Dongting verschijnt in twee versies: een gepolijste instrumentale en een vocale versie. Die laatste afwisselend gezongen in het Chinees en in het Engels, waarbij het laatste erg kunstmatig aandoet.

Desondanks een geslaagde poging om Chinese muziek op een aanvaardbare aangepaste muziek voor onze westerse oren toegankelijk te maken.

Scroll naar boven