Hein Augustijn & Brabomundo – Swirskaante

Swirskaante
(BIBS2505)

Hein Augustijn (zang, gitaar, ukelele) is één van de oprichters van de Brabantse folkgroep Vandiekomsa, waarmee hij ook meerdere cd’s uitbracht. Rondom die groep is het relatief stil de laatste tijd. Omdat Augustijn niet voor één gat te vangen is, heeft meer muzikale ijzers in het vuur. In 2020 verscheen zijn eerste solo-cd Brabamundo, waarmee Hein een nominatie voor de Zachte G-prijs in de wacht sleepte. De titel van die cd is nu de naam van zijn begeleidingsband, die bestaat uit twee muzikanten: Robert Driessen (bas, zang) en Roeland Uijtdewilligen (cajon, zang, hij was één van de vaste waarden van de helaas gestopte groep We-nun Henk).

Swirskaante (van weerskanten) bevat twaalf liedjes uit eigen koker, getoonzet met invloeden uit folk, kleinkunst, pop, Cubaans, reggae, afrikana en allerhande andere wereldmuziek. Aanstekelijk, zonnig, op het eerste gehoor ongecompliceerd, maar muzikaal uitstekend in elkaar gevlochten. Het trio klinkt als een volwaardige band, en dat is vooral de verdienste van Robert Driessen, die naast bas onder meer gitaar, ukelele, saxofoon, accordeon en andere toetseninstrumenten inspeelde. De opnames werden in Robert’s eigen easYYard studio gemaakt, waarbij hij ook zelf de opnames, geluidsmix en productie verzorgde.

De bovengemiddelde teksten werden (zonder vertaling) opgenomen in het cd-boekje. Niet-Brabanders moeten toch echt wel in staat zijn om het via de combinatie luisteren en lezen allemaal te doorgronden. Tekstueel is het Hein die zijn omgeving observeert en zich verwondert, of vertederd raakt. Soms maakt zich zorgen of is hij zelfs boos. Daarbij past de ontspannen muziek prima. De foto’s op de cd-verpakking beelden het prima uit: een paraplu, een hangmat, zonnebril, zon, natuur, regenplas. Daartussen beweegt het zich.

Een vrolijk klinkende cd met beschouwende teksten.

Website: www.heinaugustijn.nl

Scroll naar boven