Herman Brock Jr. – Devianto

Devianto
(www.hermanbrockjr.com)

Herman Brock Jr. heeft het weer voor elkaar, een indrukwekkende cd in een hardcover boekwerk waar alle info en songteksten in verzameld zijn, net als bij voorganger The old world. De eigenzinnige muzikant uit Terneuzen zet bluegrass en aanverwante stromingen op de Nederlandse kaart. Bluegrass is een zijtak van countrymuziek uit Amerika, vol akoestische snaarinstrumenten die op een aanzienlijk niveau met elkaar harmoniëren, met daarbovenop meerstemmige vocalen, ooit voortgekomen uit de kerkgezangen in de tijden van de Europese emigratie naar het grootse Amerikaanse continent.

Brock Jr. groeide op met bluegrass en americana, en als jonge tiener speelde hij al gitaar in de band van zijn vader Herman Brock. Junior geeft een duidelijke eigen kleur aan de rootsmuziek uit de VS, op Devianto legt hij een nog duidelijkere link naar de Europese invloeden door uilleann pipes, fluiten, bouzouki en bodhran een Keltische kleur aan de muziek mee te geven. Ook zijn er zydeco-achtige accordeonklanken en Mexicaanse trompetklanken. Brock Jr. gaat alle kanten op en de vele gezichten zijn verenigd in het kunstwerk op de cover van dit zeer kleurrijke album.

Opgenomen door Janos Koolen, met zowat de hele crème de la crème aan bluegrass- en folkmuzikanten uit de lage landen, staat Brock Jr. met zijn zeer Amerikaans klinkende stem in het middelpunt, al geeft hij ook heel veel ruimte aan alle muzikanten om te shinen. Zijn Brockettes – Lizz Sprangers (contrabas en zang)  en Geertje van den Berg (mandoline en zang) – vergezellen hem op zijn stoffige paden waar paarden, het ruige leven en ook de dood hem passeren, op weg naar inspiratievolle songs die al dan niet een tradioneel idioom volgen.
Maar liefst vierentwintig muzikanten werkten mee aan de veertien tracks tellende album, waarvan het laatste lied, You got me wrong, een oude opname uit 1993 betreft, samen met zijn vader Brock Sr. Deze song komt eerder in een nieuwe versie voorbij, gespeeld in samenwerking met Blue Grass Boogiemen.

Devianto is wederom een groots project waarin veel instrumenten de revue passeren. Transparantie is het toverwoord, en daarmee maakten Brock Jr. en de zijnen een album dat absoluut niet ongehoord mag blijven!

Scroll naar boven