Het Drs. P Jaar- en Bewaarboek

Honderd jaar geleden, op 24 augustus 1919, werd in Zwitserland Heinz Polzer geboren. Hij werd later in Nederland bekend als Drs.P. Sinds zijn overlijden op 13 juni 2015 verzamelen vrienden en fans van de man zich jaarlijks op het Amsterdamse Oudekerkplein bij het koffiehuis Quartier Putain om deze bijzondere man die Drs.P was te eren.
Dit jaar zal Heinz’ honderdste verjaardag gevierd worden met een spectaculair programma Drs. P Jubilee! Dat staat te lezen in het eind 2018 verschenen boek Het Drs. P Jaar- en Bewaarboek. Dat boek bevat drieëntwintig bijdragen en nog een tiental andere weetjes over Drs. P. Het is uitgegeven bij de Amsterdamse uitgeverij Joh. Enschedé, onder auspiciën van het Heen- en Weerschap. Dat genootschap, opgericht op initiatief van uitgever en vriend Vic van de Reijt, stelt zich ten doel het gezongen en geschreven erfgoed van Drs. P zo lang mogelijk onder aller aandacht te brengen en te houden, aldus Ivo de Wijs in zijn bijdrage in het boek.
Twee artikelen verschenen in 2015 en 2016 al in het Vlaamse weekblad Knack, de overige zijn voor dit boek geschreven. Je verneemt een aantal zaken die meer duidelijkheid brengen over de toch wel mysterieuze heer Polzer. Jaap van den Born schrijft over zijn voorgeslacht: grootvaders, grootmoeders, vader en moeder. Je verneemt ook hoe hij in Nederland terechtkwam, maar steeds Zwitser is gebleven. Elk jaar ging hij er zijn verjaardag vieren.
‘Heinz Polzer als helvetofiel’ is een bijdrage van Paul Ilegems. Michèl de Jong heeft het over zijn bijzondere vriendschap met de bekende graficus M.C. Escher. Het Plezierdichten en de Ollekebollekes ontbreken uiteraard niet. Jan De Smet, bewonderaar en ook een bijzondere vertolker van Drs. P’s liedjes, schrijft over Heinz Polzer als muziekmaker en muziekminnaar. Loek Berbee bezit wellicht de grootste verzameling Polzeriana. Daarover schreef Jaap Bakker een bijdrage. Er staat nog zoveel meer in het boek. Ik beschouw het als verplichte lectuur voor al wie enig respect en interesse heeft voor de dichter-zanger.
Er is bij het boek ook een mp3-cd gevoegd die twaalf ‘Historische flitsen’ bevat. Het zijn knotsgekke luisterspelen die een loopje nemen met grote momenten uit de geschiedenis. Polzer speelt de hoofdrol. Maar geef mij maar zijn liedjes en verzen. Op het einde van het boek staat nog een uitgebreide bibliografie van wat de man schreef, zij het als Geo Staad, als Heinz Polzer of als Drs. P.
Op de achterflap van het boek kan je lezen: dit eerste Drs. P Jaar- en Bewaarboek. Kunnen we al uitkijken naar een tweede uitgave?

Scroll naar boven