Himla – Himla

Himla
(Go Danish Folk Music, Xango, GO0121)

Ze hebben er wel vaker zin in, die Scandinaviërs, om over de landsgrenzen heen met muzikale projecten voor het voetlicht te treden. Niet anders voor singer-songwriter Adine Fliid (gitaar en zang, Denemarken/Noorwegen), de Noorse celliste Oda Dirnes (ook spelend bij Crush String Collective en EPLI) en de Deense klarinetspeelster Siri Iversen, die ook deel uitmaakt van groepen zoals Over Sundet en Bark&Blik. Deze laatste verzorgt op een aantal nummers ook de koorzang.

Op hun debuutalbum Himla pakken ze uit met een hedendaagse input binnen een genre dat we als popfolk kunnen omschrijven. Ze komen ook alle drie uit de wereld van de pop, en voegen hier elementen uit folk, avant garde en kamermuziek aan toe. De instrumentale verpakking vormt het resultaat van de inbreng van eenieder binnen dit trio.

Overduidelijk dat hun instrumentarium zich hier perfect voor leent. Hiermee weven ze een warm instrumentaal weefsel rond de doorgaans intimistische, introspectief georiënteerde poëzie van Fliid, en dagen hierin ook geregeld uit. Zo alterneren cello en basklarinet in en uit de melodielijnen en baspassages en dit ondersteund door in folky vingerstijl aangeslagen gitaarspel in nummers als Flo og Fjære en De Store Skibe.

In andere nummers, zoals Hjertet er Stengt en Jeg savner et eller andet spelen dan weer diverse akoestische klankeffecten, dissonanties en een rauwere en ietwat rebelse expressie. De stem van Adine maakt indruk, zich tegelijk kenmerkend door een zekere ruwheid en een diepe warmte. Hiermee bezingt ze de talloze facetten van het landschap aan emoties en dromen die zich net onder het oppervlak en oppervlakkigheid van het alledaagse leven bevinden.

Zingend in het Deens en het Noors opent ze hiermee een venster op de Scandinavische natuurelementen. Heel af en toe begeleidt ze zichzelf ook op tamboerijn. In haar nummers laat ze de melancholie de levensenergie ontmoeten, en hiermee leidt ze de luisteraar ongedwongen naar zijn of haar intieme zones.

Scroll naar boven