Ho-Ro – New Moon

Horo music HORO2022CD; Xango Music Distribution

Echte ‘ouderwetse’ Schotse folkrock van de bovenste plank. Zelf noemt de zeven jaar geleden opgerichte formatie het powerhouse en daar is geen woord verkeerd aan. Het knalt, spettert, rock en swingt als nooit te voren. New Moon is het derde album van het Schotse zevental: Hannah Macrae (fiddle, zang), Calum MacPhail (accordion, zang), Sean Cousins (gitaar), Paul Martin (toetsen, elektrisch gitaar), Ally MacLean (doedelzak en whistles) en de ritmesectie met bassist Calum MacQuarrie en drummer Matt Arnott.  

De cd opent krachtig met de duo instrumental Spot on-Fleur de Mandrogore en wordt gevolgd door een ingetogen door MacPhail gezongen ballad Isle of Eigg, een compositie van Robin Laing, op zijn beurt weer opgevolgd door een rustige waulking song Beinn a ‘ cheathaich. De gelijkenis met Wolfstone, met de eveneens perfecte afwisseling van stevige folkrock met fraaie ballads, dringt zich op. Ho-Ro wisselt echter in de zangnummers Engelstalig af met Gaelic.

Zeer mooi is het verstilde Little bird van Tim Edey met in aanvang low whistle, gitaar en keys in de hoofdrol. Met een schitterend intermezzo wordt de spanning en dynamiek opgevoerd, waarna het uitbarst is een krachtige instrumental. Opvallend is de cover van de countrysong The long black veil. Ook hier weer die zorgvuldige opbouw.

Accordionist MacPhail pakt uit in Kaylin’s, een knap in elkaar gevlochten medley van vier tunes, zelf geschreven of geleend van collega componisten. Op het eind gaat het zevental helemaal los. Karine Polwart’s epos Follow the heron krijgt een uiterst geraffineerde bewerking mee, waarin de lead vocals afwisselend worden gedeeld door Macrae en MacPhail.

Imponeren doen ze dus niet alleen met de harde folkrock, maar evenzo met nederige ballads. Knap dat zo’n powerband dan afsluit met een in het Gaelic gezongen slow ballad met alleen piano en zang, waarmee ze – deels – teruggrijpen op de intro van de cd. De cirkel is rond en de cd staat bij mij op repeat. Ho-Ro, hou die naam maar in de gaten!

Scroll naar boven