Home Service – A new ground

A new Ground
(Dottedline DLCD008)

Het is even wennen: een Home Service zonder John Tams en Bill Caddick. Maar al vanaf de eerste tonen op de nieuwe cd weet je wat je in huis hebt gehaald: Home Service. Met name het instrumentale deel klinkt zeer vertrouwd, met die fantastische blazerssectie met inventieve brass arrangementen.
Michael Gregory (drums, percussie) is ook al enige tijd ingelijfd en gitarist-zanger Graeme Taylor behoort tot het onmisbare meubilair. Rory McFarlane (bass) verving Jonathan Davie en na de opname verliet Roger Williams de formatie voor Nigel Barr. Niemand minder dan John Kirkpatrick neemt de vocalen – en uiteraard de accordeon – voor zijn rekening.
Dat was even spannend… Kirkpatrick heeft uiteraard ervaring met die andere folkbrassband Brass Monkey en met zijn immense vakmanschap was de eventuele zorg onnodig. De accordeon geeft net weer wat meer kleur aan de toch al volle sound van Home Service en vocaal is Kirkpatrick wellicht een veel betere zanger dan Tams ooit zal worden. Bovendien brengt Kirkpatrick altijd een dosis energie, spirit en podiumaanwezigheid mee.
Het geheel nieuwe repertoire op A new ground past mede daardoor naadloos op de komst van de veelzijdige muzikant. Het reggae/funkachtige Wallbreaker – gecomponeerd nog wel door de man himself – valt wat uit de toon. Drie hernemingen op deze schijf: Papa Joe’s polka en het door Kirkpatrick meermalen opgenomen Arthur McBride werd gekoppeld aan de Home Service klassieker Chaconne.
Met deze Home Service in een nieuw jasje val je je helemaal geen buil. Toch ben ik benieuwd hoe die gouwe ouwen als One More day, The peatbog soldiers, Scarecrow en Allright Jack nu klinken…

Scroll naar boven