Hoppah! – 2

2
(www.hoppah.nu)

De zevenpersoonsband Hoppah! is afkomstig uit Groningen en brengt een mengeling van klezmer, gipsy, Balkan, Frans, Iers, reggae, ska en rock. Daarvoor worden instrumenten ingezet als viool, accordeon, trombone, klarinet, bas en drums. Zanger Serge van Laar wordt vocaal ondersteund door de twee vrouwelijke leden van de band.
Zoals de titel al sterk doet vermoeden is de onderhavige cd de opvolger van het naamloze debuut, dat in 2013 het licht zag. Op de nieuweling staan twaalf nummers, allen van eigen hand – teksten door van Laar, muziek door de band. De muzikanten hebben een duidelijke voorkeur voor het uptempo ritme, al wordt er regelmatig op een prettige manier gas terug genomen. De teksten trachten vooral beelden te schetsen, die de luisteraar in een bepaalde stemming moeten brengen: haast, opgejaagdheid, twijfel, verlies, angst. Dat alles zeer fragmentarisch, filmisch neergezet vanuit een ik-persoon. Je zou er achtervolgingswaanzin van krijgen.
Het samenspel is stuwend en de geluidsmix is bijzonder goed. Alle instrumenten zijn goed te onderscheiden. Het is jammer dat het tekstueel nergens de diepte in gaat, ondanks het kleurrijke taalgebruik. Maar daar zal de feestende menigte in de zaal zich niet bepaald druk om maken. Want het is makkelijk voor te stellen dat Hoppah! menige zaal laat dampen.

 

Scroll naar boven