Hot Griselda – Sunbox

Sunbox
(Trad Records TRAD002)

Hot Griselda is onze eigen Moving Hearts van de lage landen. Waar de Ierse band leunde op power en piper, doet Hot Griselda dat met Stijn van Beek (uillean pipes, whistles) en Toon van Mierlo (uillean pipes, Franse doedelzak, bombarde, fluiten en soprano sax) evenzeer.
Toegegeven, Kaspar Laval is geen Donal Lunny, maar met Jeroen Geerinck (gitaar en bodhran) zorgt deze bouzoukispeler voor de enorme drive in het viertal, een rol die Lunny in meerdere groepen voortreffelijk vervulde. Laval speelt daarnaast elektrisch gitaar. Hoe effectief en met meerwaarde dat kan zijn binnen ‘traditionele’ muziek bewijst Laval hier. Het geeft een lekker ruw randje aan de sound. Hij zorgt ook voor ruim een derde van de composities. Als we muziek ‘traditioneel’ noemen, dan bedoelen we een muziekstijl die niet onder de populaire muziek valt en is gebaseerd op volksmuziek. Ik verbaas met er als liefhebber nog steeds over waarom dit niet (in voldoende mate) populair is, maar dat terzijde. Wie mij ongedocumenteerd door de hoesinfo kan vertellen welke tune wel of niet ‘traditioneel’ is, is ofwel een afgestudeerde in de ‘folk-o-logie’ of een volkomen onbeschreven blad. Want allen zijn eigen composities: naast Laval en van Beek is een kleiner deel afkomstig van Toon van Mierlo. En het verschil met overgeleverde tunes hoor je echt niet…
De composities zijn voldoende afwisselend en dat zijn ook de arrangementen. Ook al is er sprake van een heavy folkgeluid en een gelijk instrumentarium, je vliegt van de ene verbazing in de andere. Flitsende doedelzakgevechten, stevige snarenbegeleiding, vlotte melodieën. Op geen enkel moment verlang je naar een zangnummer en de geheel instrumentale cd boeit de 12 tracks lang.
Hot Griselda behoort tot de absolute top van de Lage landen folk, weliswaar met sterk op Keltische muziek geïnspireerde deunen, maar een kniesoor die daar over valt.

Scroll naar boven