Hulst – Broederband (boek & cd)

Broederband
(Young Guns Media)

Hulst is het samenwerkingsverband van de gebroeders Auke Hulst (zang, gitaar, piano, toetsen, bas, percussie) en Hans Hulst (zang, bas, piano, gitaar, percussie, melodica). De broers zijn van jongs af met elkaar in de weer, waar verhalen bedenken en liedjes verzinnen belangrijke componenten waren. In 2011 leidde dat tot het album Beter dan niets van een groep die ze De Meisjes hadden gedoopt. Er was enig succes. Na de release van de tweede cd Dokter Toestel kwam het geheel tot stilstand door de verhuizing van Hans naar Myanmar, waar hij TV producent werd. Ondertussen werd Auke beroemd als schrijver. Weinig ruimte voor muziek derhalve.

Begin 2021 maakte de militaire coup in Myanmar een einde aan het avontuur van Hans, die berooid terugkeerde naar Nederland. Wat wel weer de weg opende om opnieuw muziek te gaan maken met broerlief. Gepokt en gemazeld werden nieuwe nummers geschreven, en gebruik gemaakt van wat er al voorhanden was, want helemaal stoppen met muziek maken was nooit aan de orde. De opnames en geluidsmix vonden plaats in wel vijf verschillende studio’s. Onder andere ook nog in Myanmar.

Het boek, waarin de cd verpakt zit, ziet er geweldig uit. Onder andere Erik Kriek verzorgde de illustraties. Alle teksten werden er in opgenomen, en ook verhalen, die niet steeds per se direct op de liedjes slaan (Exit Myanmar zeker wel), maar wel het wordingsproces en het kader schetsen. De elf liedjes op de cd afficheren de broers zelf als ‘Nederlandse literaire pop’. Het zijn zeker goed geschreven teksten op aantrekkelijke melodieën, vormgegeven met een aantal muzikale kompanen: Theun Supheert (drums, toetsen, percussie, ukelele, zang), Christof Bauwens (gitaar, dobro, pedal steel) en André van der Werf (bas). Er is veel afwisseling in het gebodene. Van swingend tot verstild, van harde realiteit tot verzonken gedachten. Een album om je aan te laven.

Website: https://www.hulstbroederband.nl/

Scroll naar boven