Hydromedusae – Hydromedusae

(Trome Records 012)

Gelukkig ontvangen we weer recensiemateriaal van en via het Gentse alternatieve muzieklabel/uitgever Morc. Geluidsdragers worden in gelimiteerde oplagen uitgebracht, voorzien van een minimalistisch kunstig omhulsel. Dat laatste geldt grotendeels net zo voor de muziek. Hydromedusae is een nieuw duo, bestaande uit oudgedienden op het Morc label, al komt deze release uit op het Trome label.

Jessica Bailiff brengt al sinds 1988 opnamen uit (Kranky en Morc label). Partner Annelies Monseré behoort ook tot de vaandeldragers van het Vlaamse label sinds begin van deze eeuw. Eerder verscheen al een EP van het tweetal, waarop zij werk van elkaar bewerkten.

Hydromedusae telt 8 songs die juist in gezamenlijkheid werden geschreven, dan wel uitgewerkt. De melodieën zijn donker, mystiek, maar melodieus. Dat begint al met You’re not here, een devoot, haast religieus werkstukje met een betoverende melodie. Kenmerkend in de muziek van de twee is het gebruik van dronetonen. Meestal van een eenvoudig keyboard of orgel, maar soms ook van een al dan niet vervormde gitaar. Verder hoor je (flarden van) cello, piano, percussie. In Overseas wordt met gemanipuleerde gitaar (?) een draailier nagebootst. Knap, al had ik liever een echte gehoord.

Merendeels worden teksten meerstemmig gezongen, vaak unisono, fluisterend en omfloerst. Een uitzondering daarop op slottrack Barely breathing, dat met de onheilspellende melodie en de spookachtige zang zo in een horrorfilm terecht kan. Meditatieve drone folk van een hoog gehalte. Niks zweverig, maar psycho folk met de beide benen op de grond.

www.tromerecords.com

Scroll naar boven