Iain Fraser – Koterana


(CPN103CD; Xango music distribution)

Koternana is een thema concept-cd van de Schotse fiddler Ian Fraser. Hij verklankt op muzikale wijze het verhaal van Norman Macleod, een Schot die in 1817 via Ullapool naar Cape Breton emigreerde, daar zijn ei onvoldoende kwijt kon, om vervolgens na 30 jaar met de gehele Schotse gemeenschap aldaar opnieuw naar een ander werelddeel af te reizen. Met zes schepen vertrokken ze naar Australië. Daar kwamen ze terecht in een periode van de goudkoorts, waardoor de leefomstandigheden voor het gezelschap niet optimaal waren. Een laatste trip bracht hen uiteindelijk naar Waipu. Tot eind jaren vijftig van de vorige eeuw bestond die plek uit nazaten van de Gaelic voorouders, waarbij het Gaelic nog steeds als voertaal werd gesproken.

Fraser componeerde een reeks tunes  en vulde dat aan met overgeleverde melodieën uit de vier pleisterplaatsen van MacLeod. Zo ontstaat een document zonder woorden, maar waarin de Schotse identiteit naar voren komt in de type en structuur van de tunes. Fraser nam het project op met een 17-tal musici, waarvan het merendeel uit een strijkensemble bestaat, met celliste Wendy Weatherby als bekendste. Het instrumentarium wordt gecompleteerd door percussie, gitaar, doedelzak, fluit en whistle, bas en piano. Met uitzondering van die laatste spelen ze een aanvullende en zeker geen hoofdrol in het geheel.

Het geheel kent slechts één song, gezongen in het Gealic door Calum Ales MacMillan. Koterana doet soms wat klassiek aan, maar de verbinding met Schots-Keltische muziek is onweerlegbaar aanwezig.

Scroll naar boven