Iain Matthews with Andy Roberts – Live at the Bonington Theatre

Live at the Bonington Theatre
(Angel air SJPCD642)

Live at the Bonington Theatre is een opname die dateert uit 1991. Het was een van de concerten die Matthews en Roberts gaven tijdens een Britse tournee. Het was de eerste volledige tour waarbij de twee ex-Plainsong leden weer samenspeelden.

Het repertoire is een mengeling van nummers uit het toenmalige oeuvre van Matthews, aangevuld door – toen – nieuw werk en wat oud Plainsong materiaal  (Yoyo man). Een nummer als The economics of the rat and the snake  zou een standaard worden in het niet veel later heropgerichte Plainsong. Dat zelfde geldt voor de ‘try a new song’- Back of the bus; die zou uitgroeien tot een geliefde livetrack. Ik heb het altijd al een heerlijk nummer gevonden en zeer knap hoe Matthews een melodisch refrein met een folky versie van een rap combineert, zich zo manifesterend in het behoudende akoestische wereldje. Net als het destijds populaire en veel op de planken uitgevoerde On Squirrel Hill verdween het nummer langzamerhand uit de live-selectie.

Ondanks dat klassiekers als Woodstock – tegenwoordig al in versie 10.2 maar hier ontbrekend – in zijn shows blijven terugkeren, geeft het perfect aan dat Matthews niet rust op zijn lauweren, maar nog immer vernieuwend en veranderend bezig is. Dat maakt Live at the Bonington theatre een wat tijdgebonden, maar daarom zeker niet minder interessante cd.

oberts vult de begeleiding van Matthews op met – soms uiterst – subtiele en spaarzame, doch uitgekiende intermezzi en soli op gitaar en aanvullende zang. Een en ander geeft een wat intiem sfeertje met een warm gevoel. Verrassingen zijn een schitterende pre-versie van Mercy street, God’s empty chair en een opmerkelijke versie van I don’t wanna talk about it.

Matthews anno 2021 is niet meer te vergelijken met de jonge held uit begin jaren 90. Maar beste muziekliefhebber: ken uw geschiedenis met deze waardevolle opname uit het verleden. Nu beschikbaar op cd…

Scroll naar boven