Ida Maria – Scandalize my name

Scandalize my name
(Kirkelig Kulturverkstad, FXCD 421 / Xango Music)

De uitgifte van Scandalize my name van Ida Maria Børli Sivertsen bij het label Kirkelig Kulturverkstad lijkt misschien een vreemde stap. In het Engelstalige repertoire van de populaire en meermaals gelauwerde artieste passeren weliswaar God en de duivel, maar haar handelsmerk is toch indie, rock en punk. De zangeres die slechts de voornamen Ida Maria gebruikt, vulde deze schijf volledig met gospels en die passen natuurlijk uitstekend in de Noorse ‘kerkelijke cultuurwerkplaats’. De stap is dan ook minder groot dan het lijkt.

Toch is het muzikale genre waar de Noorse zangeres zich het lekkerst bij voelt ook op deze schijf duidelijk herkenbaar. Geholpen door Geir Sundstøl (gitaren), Erland Dahlen (slagwerk en percussie) en Kjetil Bjerkestrand (toetsen), aangevuld met de nodige elektronische effecten, is er geen sprake van een stijlbreuk. De liederen worden desondanks respectvol uitgevoerd. Door het gebruik van de steelgitaar en de arrangementen klinken verschillende songs zelfs erg Amerikaans.

Veel van de uitgevoerde gospels zijn ook bij ons behoorlijk bekend, zoals bijvoorbeeld Deep river en There’s a man going round takin’ names. De Noorse zangeres weet er in haar uitvoering een eigen en bijzonder accent op te leggen.

Scroll naar boven