Indrissa Soumaoro – Diré

(Mieruba MRB-ML 02-019, Xango Music Distribution)

Diré is een nostalgische ode aan de plaats waar Indrissa Soumaoro goede herinneringen heeft. Hij woonde er lange tijd, kreeg er kinderen, gaf les aan de muziekschool. Maar de tijden veranderden met de komst van religieuze fanatici in de streek rond Timboektoe, waar Diré deel van uit maakt. In plaats van een album vol verzet of wrok, maakte Soumaoro een album met hoop en verzoening. Dat gevoel uitdragen is hem goed gelukt.

De nummers klinken opgewekt, met toch een vleug weemoed. Hij verzorgt zelf de gitaarpartijen en de klanken op de kamalen n’goni. Gastmusici zijn onder meer muzikanten uit de formatie rond Amadou et Mariam, een groep waarmee Soumaoro nauw verwant is dankzij producer Marc-Antoine Moreau. Naast de gebruikelijke gitaar, de diverse n’goni’s is er een arsenaal aan percussie-instrumenten naast keyboard en fluit.

Soumaoro zingt zijn teksten in het Frans, Engels en Bambara. Helaas niet direct inspirerend, doch vooral vlak met weinig diepgang en bereik. Nog een nadeel is dat de muzikale structuur van de liederen eenduidig is en dus weinig gevarieerd. Een ballad of twee zou al een heel verschil maken.

Swingen doet het wel, maar als luisterplaat ligt ‘snel uitgeluisterd’ op de loer.

Scroll naar boven