INTEGRAAL: Vlaamse artiesten op cd

Bij uitgever Universal-België is een interessant initiatief genomen. Sinds enige tijd brengt die uitgever cd-boxen uit van grote Vlaamse namen uit het chanson, de kleinkunst, de pop. Grote Vlaamse namen doet natuurlijk aan Wannes Van de Velde denken. En inderdaad, één van de reeds verschenen boxen is aan deze grote artiest gewijd. Er zijn ook al boxen verschenen van Zjef Vanuytsel, Rum, Wim De Craene, Ferre Grignard, en Urbanus. De uitgever is van plan er in de toekomst nog meer uit te brengen. Hij hoopt hiermee het oeuvre van deze muzikanten niet verloren te laten gaan en ook een hernieuwde interesse te kweken voor deze artiesten. De reeks geeft in elk geval de kans aan de jongere generatie het werk van deze mensen te leren kennen. En de gekozen naam INTEGRAAL is echt niet overdreven. De samenstellers van deze boxen hebben er alles aan gedaan om zo volledig mogelijk het werk op cd te brengen. Niet alleen de vroeger in de handel verkochte elpee’s en cd’s worden hernomen, maar er wordt ook gezocht naar opnames die niet eerder uitgebracht of nog nooit op cd te horen waren. Dit is een reeks die veel werk en tijd vroeg om samen te stellen maar het resultaat mag er zijn.
integraalNeem nu de Van de Velde box. De dertien elpee’s en cd’s van Wannes zijn hier hernomen met de originele hoesfoto’s. Extra nummers die in 1969 op M’n beste stonden zijn toegevoegd aan de cd Laat de mensen dansen. Verder bevat de box de cd Intiem, waarop onuitgegeven opnames uit het BRT-archief waren geperst, de cd van Mistero Buffo waarop Wannes meespeelde met de Internationale Nieuwe Scène en de cd van de zanggroep Water en Wijn die Wannes leidde en waarin hij meezong. Ook nog de twee dubbel-cd’s met live-opnames in de Arenbergschouwburg te Antwerpen en in Herentals, die enkele jaren geleden werden uitgebracht door uitgeverij Hans Kusters Music, zijn toegevoegd. En om het echt ‘integraal’ te maken bevat de box twee bonus-cd’s waarop heel wat opnames uit het VRT-archief en uit project-cd’s waaraan Wannes meewerkte. Hierop is Wannes ook als flamenco-speler te horen, ondermeer samen met Amparo Cortés. En rariteiten zoals een vertaalde versie van Brassens’ Le Mauvais Sujet Repenti, zijn vertolking van ’t Smidje en Gebuur, een duo met Walter De Buck ontbreken niet. Die bonus-cd’s bevatten in totaal tweeënveertig nummers. Tenslotte is er nog een boekje aan toegevoegd met een korte biografie en korte teksten van Paul Rans en van Benno Barnard, plus alle liedteksten van de originele elpee’s.
Rum - Integraal (7CD)De Rum-box bevat inderdaad de zes elpee’s van Rum in cd-vorm, zowel die uit de periode met Rans en Van De leest als die toen Dirk Van Esbroeck verder ging met andere muzikanten. Ook aan deze box is een bonus-cd toegevoegd met werk van Van Esbroeck, Rans, Van De Leest en Madou.
integraalLiefhebbers van kleinkunst zullen zeker ook het samenbrengen van alle Wim De Craene elpee’s toejuichen. De achtste cd die aan de zeven originele elpee’s is toegevoegd, bevat ondermeer de liederen die hij samen met Viona Westra zong voor de jeugdtelevisie uitzendingen ‘Vinger in de pap’.
158430667De nieuwe box met Zjef Vanuytsel (er verscheen er vroeger al een) bevat nu ook zijn laatste cd Ouwe Makkers en een zevende met vroege opnames, alternatieve versies en enkele rariteiten.
De reeks ‘Integraal’ doet haar naam alle eer aan. En de prijs van de boxen is erg laag gehouden. Omgerekend per cd betaal je maar om en bij de 3 euro, iets meer of iets minder, naargelang van de verkoper.
Het is nu uitkijken naar welke verrassingen de volgende jaren zullen verschijnen.

Scroll naar boven