International Gipsy Festival 2006

International Gipsy Festival 2006, Tilburg, zondag 28 mei

Wind, regen en modderig gras leken er een zompige en koude tiende International Gipsy Festival van te gaan maken, maar geheel onverwacht werd het toch een droge en zonnige dag. Er kwamen dit jaar weer meer mensen op af dan voorgaande jaren en de Interpolistuin in Tilburg was dan ook goed gevuld met bezoekers.

De organisatie had gezorgd voor een vol programma, er waren van 14.00u tot 22.00u constant optredens. Het nadeel hiervan was dat de presentatrice elk applaus probeerde af te kappen omdat het volgende optreden meteen moest beginnen. Het lukte daarom alleen de bijdehantere muzikanten om een toegift te geven. Hier volgt een korte persoonlijke selectie van de optredens.
Het eerste optreden werd verzorgd door Natascha Osterkorn & Gipsy Cola. Deze zangeres met prachtige stem, begeleid door even prachtige viool en gitaar, bracht een uur vol muziek die misschien niet erg verraste maar wel erg mooi was.
De Sinti Big Band, bestaande uit The Rosenberg Trio, Paulus Schfer Gipsy Band, Mozes Rosenberg en The Sinti Sisters, speelde muziek in de swingende Django Reinhardt-stijl die, in de handen van deze topmuzikanten, altijd goed is.
Terwijl de overgrote meerderheid van de bezoekers naar de flamenco van Amparo Corts stond te luisteren, vertelde Bluma Schattevoet op het kleine podium III haar korte moralistische verhaaltjes over het leven van de roma en sinti, afgewisseld met muziek. Erg mooi was hier muziek met een Orintaalse sfeer gespeeld op didgeridoo, accordeon en gitaar.
De Belgische Piotto’s speelden vooral de ‘zigeunerklassiekers’, en daar is natuurlijk niets mis mee op een gipsyfestival.
Voor wie even wilde ontsnappen uit de drukte van muziekklanken of, als de wind aantrok, een warrige kluwen geluiden, was er dit jaar een speciale act: verhalenverteller Gadjo Joe. Een succes dat herhaald mag worden. In een weliswaar niet stille maar wel rustige hoek van het terrein stond zijn kleine romantische woonwagen. Bezoekers konden op de grond of op bankjes plaatsnemen om te luisteren naar verhalen die hij op spannende en beeldende manier vertelde. Het waren zeker niet alleen kinderen die hier de hele middag zorgden voor een overbezetting van de beschikbare zitplaatsen.
Bij het optreden van de uit Belgrado afkomstige groep KAL is de muziek uit de films van hun landgenoot Emir Kusturica regelmatig terug te horen. De afwisseling van hele snelle delen met langzamere of zelfs lyrische stukken en mooie accordeon- en vioolsolo’s zorgden voor een levendig optreden.
De Roemeense Taraf de Hadouks vormde de uitsmijter van de dag. De muzikanten straalden zoals altijd uit dat ze er zin in hadden, en het publiek ging hier wild dansend in mee. Hoewel niemand, muzikanten noch publiek, er genoeg van kon krijgen, had de presentatrice de ondankbare taak om er, onder luid en langdurig gefluit en boe-geroep, om 22.00u een punt achter te zetten in verband met geluidsoverlast. Dat iedereen grote moeite had te accepteren dat het festival ten einde was, toont aan dat het dit jaar weer een groot succes was!

datum: 8 juni 2006

Scroll naar boven