Inver – Heading Out

Heading Out
(Go’Danish Folk Music GO 1319 , Xango Music Distribution)

Met dit album is dit trio, bestaande uit Rune Barslund (accordeon, whistles), Kevin Lees (viool) en Matthew Jones (gitaar) aan hun debuut toe, nadat ze een tweetal jaar terug aan het componeren en arrangeren sloegen om zo hun klank te verfijnen.
Let wel, groentjes zijn het al lang niet meer. Lees en Jones wonnen als duo eerder al de BBC 2 Young Folk Awards, terwijl Barslund in Denemarken reeds de Danish Folk Music Award ‘Track of the Year’ in de wacht sleepte.
Heerlijk hoe de kleuren van hun instrumenten feilloos in elkaar overgaan. Samen brouwen ze voort op de Keltische welbekende traditie, met eigen werk dat het evenwicht weet te behouden tussen snel swingende melodieën en ingetogen, trage nummers die uitnodigen tot reflectie. De zangerige toon van de viool en de zachtheid van de whistle vormen een perfecte harmonie, terwijl de slepende accordeon een nieuwe dimensie verleent aan de intrigerende arrangementen.
De gitaar voegt op zijn beurt sprankeling en complexiteit toe, en draagt bij tot een heel eigentijds aanvoelen van de klank. Hoewel de meeste nummers door henzelf geschreven werden, spelen ze ook enig materiaal van hun idolen in de kijker. Zo koppelen ze Barlund’s The lost key aan de reel The bunny’s hat van doedelzakspeler David Lim, waarbij ze ietwat het tempo temperden.
Een andere set reels, waarin Rune andermaal zijn bedrevenheid op de whistles demonstreert, sluit af met Wissahickon drive van de violiste Liz Carroll, terwijl ze The P&O’ Polka ontleenden aan de Ierse accordeonist Christy Leahy, die ze verbonden aan de als polka gespeelde Bretoense traditionele Dañs Plinn. Aangenaam springerig is Jones’ Crack on, waar Barslund dan weer uitpakt met een lieflijk Vals Til Mor Og Far, dat hij componeerde voor het zilveren huwelijk van zijn ouders. Heerlijk ook om af te sluiten met een set blitse jigs.

Scroll naar boven