Iona Fyfe – Away from my window

Away from my window
(CPL music CPL023)

In korte tijd is Iona Fyfe een van mijn favoriete Schotse muzikanten geworden. Haar debuut EP East was overtuigend. Nu ligt er dan een volwaardige langspeler met tien volwaardige tracks. Fyfe wordt omschreven als een ‘balladeer’. De meeste tracks zijn inderdaad (lange) verhalende, maar tevens slow tempo songs.
“Away from my window” is dan ook een soort eerbetoon aan het verhalende lied met traditionals uit haar eigen omgeving Aberdeenshire, songs die landsgrenzen overschreden en hedendaagse Schotse composities.
Het begin is sterk met een adaptie van een Bothy song Guise of tough. Het roept direct de vergelijking op met bijvoorbeeld Kate Rusby, qua aanpak, arrangement en sfeer. Maar ook een Julie Fowlis komt om de hoek kijken. Dankzij het aanstekelijke refrein merk je niet dat dit lied pakweg zes minuten doorgaat. Glenlogie is een mastodont onder de Schotse folksongs. Fyfe slaat zich er geweldig doorheen. Evenzo knap is de bewerking van Banks of Inverurie, een aan The lakes of Pontchartrain gelieerde variant. Bonny Udny, reeds op East vertolkt, krijgt hier een nieuwe versie waarin een originele opname van de bewerking van Lizzie Higgins uit 1969 is verwerkt. De begeleiding is lichtvoetig, uitgekiend, subtiel, maar ook krachtig zoals in het fraaie, door Fyfe zelfgeschreven Banks of the Tigris over het Syrische conflict.
Het instrumentarium is gevarieerd breed, maar strikt akoestisch met (gast)musici als Tim Edey (gitaren en melodeon), Charlie Grey (fiddle), Ross Miller (whistle en doedelzak), Luk McNally (gitaren), Simon Gall (piano) en Callum Cronin (contrabas). Soms doen arrangementen licht klassiek aan door het knappe gebruik van strijkers.
Gek genoeg vind ik de titelsong het net niet hebben. Twee wat meer afwijkende liederen, Michael Marra’s Take me out drinking en het hymnachtige And so must we rest vergoeden dan weer veel. Iona Fyfe is de naam en houdt die in de gaten!

Scroll naar boven