Iona Lane – Hallival

Hallival
(ILR001CD)

Maar weer eens een jong talent uit Engeland dat de markt opgaat met Brits georiënteerde muziek. Hallival is het debuut van de uit Leeds afkomstige Iona Lane en die wijkt toch wat af van het geijkte patroon. Lane is zeker verbonden met de traditie van folk en folkgerelateerde singer-songwriters als bijvoorbeeld Sandy Denny eveneens was.

Ze genoot haar onderricht van onder meer Nancy Kerr, Jim Moray en Stuart McCallum, terwijl Julie Fowlis en Karine Polwart haar rijzende ster al eerder opmerkten en promoten in diverse uitzendingen en bij bepaalde activiteiten. Maar Lane voegt daar eigenzinnige elementen aan toe. Soms een georkestreerd intro, een zwoel jazzy vervolg met een subtiel geslagen drum en een vibrerende contrabas. Daarbovenop een ietwat hese alt stem met slepende dictie.

Het is Iona Lane ten volle uit in Mary Anning. Of een subtiel tokkelende gitaar met open akkoorden, een even subtiele viool en percussie, een in de achtergrond verstopte piano en weer die aanstekelijke vocalen in een hypnotiserende song als Tripalt burn. Het meest pure nummer is The poet & the painter, fraai gezongen met alleen de shruti box als begeleiding. Het hele album is doorspekt met wat mysterie en niet alledaagse melodiestructuren die echter vloeiend zijn. Geluidseffecten en moderne soundscapes dragen bij aan het diffuse karakter.
Naast de vocalen verzorgt Lane ook gitaarpartijen en shruti box. Sol Edwards (synths en vacalen) speelt tevens een rol in zes van de elf composities. In drie daarvan doet ook bassist, gitarist en keyboarsspeler Jay Taylor een duit in het zakje. Lane is zelf bij alle elf tracks compositorisch verbonden.

Als gastmuzikanten zijn Jenny Sturgeon (vocalen), Rachel Newton (harp in Shiehallion) en Lauren MacColl (viool in het zelfde nummer) de bekendste. Tekstueel zijn haar songs doorspekt met ‘folky’ thema’s. Iona Lane is te plaatsen in het contingent nieuwe singer-songwriters die zowel liefhebbers van traditionele folk als jongeren in het alt/free/alternative folkcircuit aanspreekt.

Een verrassend, intrigerend en prima debuutschijfje. Laat Lane nu niet verdwijnen in de grote massa der vergetelheid, want hier mogen we meer van horen!

Scroll naar boven