Iontach – A new journey

iontach-journey

A new Journey
(IONCD 179)

Ik heb al eens eerder gesteld dat de betere hedendaagse Ierse folk – op een enkele uitzondering na – van buiten het groene eiland komt. Ioantach is daarvan een illustratief bewijs. A new journey is pas hun vierde schijf in de twaalfjarige historie. De titel verwijst naar een doorstart, waarbij de plek van Angelika Berns wordt ingenomen door de Brit Nick Wiseman-Ellis.
Deze brengt de knoppenaccordeon en viool in het instrumentarium. Dat geeft een bredere klank aan het toch al veelzijdige en afwisselende geluid van de inmiddels dus multi internationale groep. Siobhan Kennedy (dwarsfluit, whistle, viool, concertina en stepdancing komt uit Ierland. Alleskunner Jens Kommnick (Duitsland) beperkt zich op dit album tot gitaar, bouzouki, piano en cello. De instrumentale beheersing staat boven elke twijfel, maar wat me op deze vierde schijf vooral meer dan aangenaam verraste was de zang. Soms solo (Kennedy), maar vaker meerstemmig.
Naast de loepzuivere uitvoering valt ook op dat de klankkleur van de stemmen perfect past en daarnaast ook de timing en dictie. Bewijsstuk in deze is onder meer het feilloos uitgevoerde a capella Green among the gold. Het repertoire beslaat traditionals, eigen composities en bewerkingen van bestaande songs. Absoluut hoogtepunt voor mij is de uitvoering van Humble hymne van de IJslandse bard Svavar Knutur en Kaja Bremjes. Schitterend meerstemmig vertolkt, met passie en subtiel begeleid op slechts gitaar en een ingetogen accordeon.
Maar de cd kent vele pareltjes. Wat te denken van  opener Paddy Fahey’s, waarin Kommnich bewijst dat de piano een volwaardige rol speelt in de folkmuziek, ook in de Ierse. In de Gaelic song Peata beag sijpelen invloeden van zowel June Tabor als – de vroegere – Clannad en Altan door.
Bijna Barok doet Siant Patrick’s cathedral aan, een heerlijke combinatie tussen twee violen een cello. En dan lees je dat dit devote stuk gecomponeerd is door, jawel Dubliner fiddler John Sheahan. Vlak de jigs, reels en airs – jawel, ze staan op de schijf, naast al dat andere fraais – niet uit en verwonder je over de eigen Iontach aanpak. Je zult er verslaafd aan worden. Tijd voor een heuse overval van de Nederlandse podia voor dit drietal!

Scroll naar boven