Irmelin – Swedish folksongs

 

Swedish folksongs
(Misgeld Music, MM 004 / Xango Music)

De stemmen van Eva Kune, Karin Ericson Back en Maria Misgeld zijn zuiver als kristal. Die heerlijke vocale instrumenten vullen alle vijftien tracks op de vierde cd van het trio Irmelin. Zweedse traditionele volksliederen en melodieën; allemaal knap gezongen: a capella in een aansprekende vorm. Door het afwisselend gebruik van zowel hoge als lage stemmen en uitgekiende tegenstemmen houden de drie dames de luisteraar gedurende het hele album bij de les.

Polka’s, geestelijke, drink-, slaap- en bruiloftsliederen wisselen elkaar af. Ze zijn door het drietal in een vorm gegoten die niet altijd voor de hand ligt. Terughoudende percussie versterkt sporadisch het inhoudelijk effect. Tijdens de herdersliederen dragen een koebel en een lichte echo bij aan de authentieke sfeer. De liederen variëren niet alleen in tempo maar ook in stemming. Vooral de uitvoering van de folksongs in mineur dwingen respect af zoals het droevige O tysta Ensambet. In de afsluitende herdersroepen spelen de zangeressen nog een keer met hun stembereik dat aan het ongelofelijke grenst.

Hoewel de zang zich vaak op betekenisloze lettergrepen voortbeweegt, is dat eigenlijk een pluspunt in plaats van een beperking. Het verhoogt de toegankelijkheid, zeker voor niet-Zweden.

Scroll naar boven