Ismail & Durmus Türker – Sevdali Köy Türküleri

Sevdali Köy Türküleri
(Acoustic Music Records 319.1579.2)

Ismael Türker is een gerespecteerd saz of baglamaspeler die voor een project naar Duitsland kwam en daar vervolgens nu al 18 jaar woont. Hij is enige officieel beëdigde sazdocent in Duitsland. Oorspronkelijk afkomstig uit Anatolië vond Ismael het tijd voor een cd met klanken uit zijn thuisstreek.
De verrassende aanpak komt van Martina Binnig, die viool en dwarsfluit toevoegt. Het geeft de verder traditioneel klinkende liederen net even dat verfrissende accent. De teksten van de liederen zijn afkomstig van oom Durmus en voorzien van muziek door zijn neef. Die teksten zijn in het Turks bijgevoegd in het boekje, maar er zijn geen vertalingen aanwezig. In de bijsluiter lezen we dat ze gaan over vooral alledaagse levenservaringen, met in het bijzonder interpersoonlijke relaties.
Türker baseert zich muzikaal op roots uit Perzië, Arabische streken en Turkije.  Ondanks het feit dat de verscheidenheid daarin groot is, kabbelt de cd met ongeveer gelijke tempi voort. Ook de zangstijl van Ismael Türker is niet echt gevarieerd. Daardoor ontstaat er toch in mijn oren enig gebrek aan variatie en kan de cd niet de gehele lengte boeien. Misschien meer iets om in een klein gezelschap met tekst en uitleg te beleven, maar op de draaischijf vrij statisch.

Scroll naar boven