Jackie Molard Quartet – Mycelium

Mycelium
(Innacor / Xango Music Distribution)

Jackie Molard is veelvuldig te vinden op albums van anderen: als gastmuzikant of als groepslid. Sinds enige jaren heeft hij ook zijn eigen kwartet. De multi-instrumentalist – hier beperkt hij zich tot viool en gitaar – laat zich omringen door Yannick Jory (saxofoons), Helene Labarriere (contrabas) en Janick Martin (diatonisch accordeon).
De composities vinden hun oorsprong in de Bretonse (traditionele) muziek met hun kenmerkende ritmen. Doch de muziek verspreidt zich als de hyfen van een zwam uit over een breed scala van invloeden. Uiteraard zijn daar de Balkanklanken, maar ook jazz, zelfs avant garde. Adjihina is wellicht exemplarisch:  een fraaie introductie op elektrisch vervormde gitaar door gastmuzikant Serge Teyssot-Gay, een prachtig staaltje improvisatie op contrabas door Labarriere en eindigend in een heuse Balkanhoro.
De muziek van het Molard Quartet vergt enige inspanning: het is niet recht toe recht aan, maar zit verdomd goed in elkaar. Het doet me somtijds denken aan de periode van de Silex albums, waarbij folkmuzikanten er samen met jazzmusici op los gingen en een staaltje vrije muziek produceerden.
Toch weerklinkt altijd die link naar de volksmuziek. Dat maakt een en ander toegankelijk. Mooi voorbeeld is openingsnummer Bolom, gecomponeerd door en voorzien van dwarsfluit door gastmuzikant Jean-Michel Veillon. Jabiru – compositie van Jory – is wellicht het meest jazzy nummer. Ook in Triangle is het heerlijke samenspel van Molard met Veillon te horen, gefundeerd op een sterk repetitieve sequens op de accordeon en voorzien van een lekker jazzy basisritme. De titelsong Mycelium is wellicht nog het meest helder te herkennen als traditioneel ritme met zijn melodie en tegenmelodie.  De perfecte geluidsopname en mix volmaken het geheel.

Scroll naar boven