Jacques Ellis – Whatever you’ve brought

Whatever you’ve brought 
(Jacques Ellis Recordings 2703210259/Mars Label Group)

Jacques Ellis is de artiestennaam van de Brabantse singer-songwriter David van den Berg. hij heeft daarvoor de beide voornamen van zijn ouders aan elkaar geplakt. David groeide op met muziek: zijn moeder speelde gitaar en zijn vader orgel. Hij ontwikkelde op die manier een fascinatie voor liedjes en verhalen.

Het overlijden van zijn moeder (te zien met David op de hoesfoto) hakte er flink in. Gedurende zijn tienerjaren had David het moeilijk. De onverwerkte emoties vonden hun weg in liedjes die hij op gitaar begon te schrijven.

Niet vreemd dus dat Jacques Ellis sterk beïnvloed is door de melancholieke, lichte en tegelijkertijd ook zwaarmoedige muziek van Nick Drake. Diens stijl is makkelijk te herkennen in de twaalf liedjes die het debuut Whatever you’ve brought sieren, een puur solo-product met enkel zang, gitaar en piano.

De opnames voor de cd vonden plaats in David’s zolderkamer, met hulp van technicus Bram Kusters, wiens mengtafel stond opgesteld in de slaapkamer. Twee simpele Shure microfoons deden het werk. Toch is het geluid van Whatever you’ve brought uitstekend. Met eenvoudige middelen valt ook een prima resultaat te bereiken.

Jacques Ellis is geen zwakke kopie van Nick Drake. Nummers als de openingstrack Swimming, Winter’s thorn, Move en het afsluitende Poetry & song staan recht overeind, ook voor wie Nick Drake niet eerder hoorde. Tokkel- en slaggitaarliedjes wisselen elkaar af, zodat er voldoende variatie ontstaat.

De gelijkenis met het Engelse icoon is zowel een vloek als een zegen. Kom er maar eens los van. Maar ik was aangenaam verrast door de kwaliteit van het geheel. En mooie liedjes duren toch altijd het langst.

Scroll naar boven