Jacques Pellen & Offshore – Standing on the shore

Standing on the shore
(Paker Prod031: Xango Music Distribution)

De Bretoense gitarist Jacques Pellen overleed afgelopen jaar aan de gevolgen van een Covid besmetting. Postuum wordt nu Standing on the shore van het kwintet Offshore uitgebracht, een album dat begin van het tweede decennium werd opgenomen. Het is de opvolger van Shorewards, dat drie jaar terug verscheen.

Opnieuw een beperkt aantal tracks, maar wel met een langere speelduur dan gemiddeld. In die tracks wordt zorgvuldig opgebouwd, een sfeer gecreëerd. Opener en titeltrack, een compositie van Johnny Moynihan en Terry Wood, is illustratief. Het begint met kabbelend water, waarna een wijds klinkende gitaar en fluit een melancholische tune inzetten, ondersteund door prettig percussiewerk, een precisie bas en inventief keyboard werk. Het staat in schril contrast met het navolgende Nagarif, een jazzy stuk met Pellen in een flitsende gitaarsolo als aanjager.

Maar het hele album is een teamprestatie. Subtiel en soms expressief is de keyboard van Patrick Peron aanwezig. Het hele zaakje wordt opgezweept door het jazzy staccato basspel door Etienne Callac, de prima percussie- en drumpartijen van Karim Ziad en de zoals altijd uitstekende soli van Sylvain Barrou op houten dwarsfluit, bansuri, duduk en uillean pipes. Zo vermengen jazzinvloeden zich met oosterse klanken (Barrou’s “Indian slide” manier van fluitspel), mediterrane ritmen en Keltische sferen.

Het door Pellen en Kristen Nogues gecomponeerde epos Seamen’s lament vormt letterlijk het middelpunt van de cd. Een sferische introductie met een tokkelende gitaar, omgeven door mysterieuze fluit- en geluidseffecten, gaan over in een geïmproviseerd middendeel met een pakkende vijfkwartsmaat. Een bijzondere bewerking is la danse des Macareux van Dan Ar Braz. Die verzorgt een gastrol op de elektrische gitaar in de traditional Lark goes to the borders en wisselt daar de soli af met de uillean pipes van Barrou.

De voortreffelijke opnamen en heldere mix geven je de indruk dat je in een live sensatie met surround 3D zit te luisteren. Een (h)eerlijk eerbetoon.

Scroll naar boven