Jacques Stotzem – Handmade

Handmade
(Acoustic Music records 319.1617.2)

Na enkele albums met solo-bewerkingen voor akoestisch gitaar van bekende pop-en rockhits en materiaal van gitaristen als Jimi Hendrix tot Keith Richards en Jimmy Page en een compleet tribute album met nummers van Rory Gallagher, keert Jacques Stotzem weer terug naar eigen werk. Gelukkig.

Niet dat zijn uitvoeringen van bovengenoemd werk slecht waren, integendeel. Maar de Belg heeft voldoende kwaliteiten in huis om zelf een grote meneer te zijn, zeker op het gebied van de solo akoestische gitaar. De tien instrumentalen op deze Handmade zijn weer van grote klasse. ‘Stotzem presenteert harmonische, geavanceerde fingerstyle instrumentalen op de basis van blues en jazz’ luidt een frase uit de persbijlage. Voeg wat mij betreft folk daar aan toe en je krijgt er geen speld meer tussen.

Gelijk bij de eerste tonen van openingstrack Slow motion wordt het je al duidelijk. Een rustige jazzy melodie gaat gaandeweg over in een laidback bluesrifje, waarin de harmonischen je om de oren vliegen. Looking back is daarentegen een melancholische en lyrische ballad met een heerlijke melodische ontwikkeling, inclusief een toonsoortwisseling. Nog zo’n fraaie dromer is Les beaux jours. Dat in tegenstelling tot het opgewekte, ragtime achtige Big deal.

De meeste composities van Stotzem zijn rustig en met een langzaam of mid tempo. Toch herbergen ze spanning, power en doen wat mistroostig aan, zonder sentimenteel of melodramatisch te worden. Dat is de kracht van de composities van de zuiderbuur. Voeg daarbij zijn voortreffelijke heldere toon en klank, de sublieme speeltechniek en het wars zijn van overbodig gepingel op het fretboard, maar desondanks met voldoende afwisseling en improvisatie.

Eén of liever nog enkele fraaie aan de Keltische folk gelieerde composities hadden voor mij van Handmade een volmaakt album gemaakt. Toch nog een beetje kritisch kijken naar deze supergitarist.

Scroll naar boven