Jaimee Harris – The Congress House sessions

The Congress House sessions
(Ruby White Records 2703210257)

De uit de Austin regio afkomstige singer-songwriter Jaimee Harris kwam een aantal jaren geleden in West Europa optreden als sidekick van Mary Gauthier. Met veel trots presenteerde ze haar debuutalbum Red Resque, en speelde ze in een solo-set gedurende de show een aantal songs van dit album, enkel zang en akoestische gitaar. Harris toonde vuur, puurheid, kwaliteit en een verfijnd gitaarspel dat zeker niet onopgemerkt bleef.

Harris heeft een nogal onrustig verleden te verwerken, waarbij de zelfs in de bak belandde. Tussen de vier muren vond ze uit dat de bewandelde paden niet zouden leiden naar haar doel om professioneel de muziek in te gaan. Via enkele omwegen kwam ze in de armen van Mary Gauthier, die het op haar beurt ook absoluut niet gemakkelijk heeft gehad. Gauthier ontfermde zich als een mentor over Harris, met daarbij de opvallende kanttekening dat Gauthier zeker niet de eigenheid in de muziek van Harris heeft proberen om te buigen.

Harris staat voor kwaliteit, passie en gemeende songs die uit het leven zijn gegrepen. Red Resque werd opgenomen in een bandsetting, maar Harris ontdekte dat ze ook akoestisch helemaal weet te overtuigen. En dat doet ze op The Congress House sessions, waar zeven van de tien songs van het eerdere album akoestisch zijn opgenomen.

De zangstem van Harris is duidelijk verder gegroeid, en met een kleine bezetting van aanvullende instrumenten zijn het vooral haar gitaarspel en haar zang die de boventoon voeren. Ondanks het feit dat de songs eerder verschenen, zijn ze wederom een verademing om naar te luisteren. De kleine opzet klinkt majestueus, en wordt vooral gedragen door de overtuigende zang van Harris, vakkundig aangevuld met extra stemmen, piano, mondharmonica en een elektrische gitaar.

De mooiste songs van Red Resque passeren de revue vanuit een nieuw perspectief, en klinken heel vers. De opnamen zijn helder, transparant en karaktervol, Harris op haar best! Althans voor dit moment, want we gaan ongetwijfeld nog veel van deze grootheid in de dop horen.

Scroll naar boven