Jan De Wilde op DVD

Op 1 januari werd Jan De Wilde 75. Dat kon niet onopgemerkt voorbijgaan. Het was aanleiding om een grote tournee te maken langs culturele centra en schouwburgen. En of Jan op dreef is! Ik woonde een bijzonder geslaagd concert bij te Lommel. Het lijkt wel of hij met de jaren ook energieker op scène staat. Na twintig voorstellingen die bijna alle uitverkocht waren tijdens het voorbije theaterseizoen onder de titel Hèhè! Wat een Jan! zijn alweer twintig voorstellingen gepland in het nieuwe seizoen. De eerste voorstelling heeft plaats op 21 september te Bredene en de (voorlopig) laatste op 15 mei 2020 te Moorslede. Ook op festivals in de zomer was Jan actief. Hij zong op de Gentse Feesten, op Festival Dranouter en is ook nog te horen op donderdag 29 augustus bij ‘Boterhammen in het Park’ te Brussel.
Zijn 75e verjaardag was ook aanleiding voor Canvas om op televisie een programma aan hem te wijden. Het bestond uit een aaneenschakeling van getuigenissen van vrienden en collega’s en reacties van Jan De Wilde zelf. Je vernam heel wat over deze unieke artiest. Goede vriend Urbanus vertelt zo over zijn financiële rol bij het uitbrengen van de cd De bende van Jan De Wilde, wat volgens Jan zelf zijn mooiste cd werd. Ook de filmmuziek die De Wilde schreef voor de Urbanusfilm Hector komt ter sprake. Er zijn ook interessante getuigenissen van onder meer Jans gitarist Eddy Peremans, Della Bosiers, Kris De Bruyne, Bart Peeters, Hugo Matthysen en zijn biograaf Jo Bogaert.
Het ganse programma is natuurlijk doorweven met fragmenten van liederen door Jan gezongen, zowel van opnames in 2016 in De Werf te Aalst als van oude archieffragmenten van de VRT. Het was een goed idee van de samenstellers van de DVD om live gezongen liederen door Jan toe te voegen. Negen liederen, die in de film maar fragmentarisch te horen zijn, worden op de DVD ook integraal weergegeven. Het spreekt bijna vanzelf dat daar ook twee liederen van Lieven Tavernier bij horen: Eerste sneeuw en De verdwenen karavaan. Volgens Jan is dat laatste lied het mooiste wat Tavernier schreef.
De 75-jarige Jan De Wilde wordt hierbij begeleid door de Vrienden, zijn vaste muzikanten, maar ook door het blazerskwartet The Wild Blowers (bugel, hoorn, tuba en trombone) dat af en toe Jan vergezelt op zijn tournee.
Deze DVD laat u Jan De Wilde als mens, als artiest en als vertolker van zijn liederen beter kennen. De DVD is helaas niet te koop in de courante handel. Hij is wel te koop bij Jans concerten en op zijn website.

Scroll naar boven