Jan De Wilde

Jan-de-Wilde

O Kerstnacht Schooner Dan De Daegen (Klara / EMI Classics 509999193429)

De stem van Jan De Wilde klinkt weer voluit. Niet op een De Wilde cd, maar op een kerstplaat met het barokensemble Currende o.l.v. Erik Van Nevel. Twee muzikanten van het ensemble, Piet Stryckers en Willem Ceuleers, hebben rijke barokarrangementen gemaakt van oude kerstliederen uit de Nederlanden. Voor het inzingen van deze liederen die, meestal in de 15e, 16e en 17e eeuw, door het volk gezongen werden zocht leider Van Nevel een volkse, niet door zangopleiding gevormde stem. Jan De Wilde aanvaardde de opdracht. Alleen vroeg hij wat tijd om zich deze liederen goed  eigen te maken. Het plan om die cd in 2010 uit te brengen werd daarom met een jaar verschoven en de opnames vonden meestal niet in een studio maar in de Machariuskerk te Gent plaats. Naast De Wilde zingt ook het kinderkoor Clari Cantuli o.l.v. Ria Vanwing enkele liederen.

Dat jaar uitstel heeft mijns inziens zijn vruchten afgeworpen. Wat we te horen krijgen is een bijzonder mooie kerst-cd. Echt bekende volkse liederen als Maria die soude… en Nu sijt willekome staan naast mij nog totaal onbekende liederen als O salich, heylich Bethleem. Dit lied wordt door De Wilde en het kinderkoor samen gezongen. De barokke arrangementen en de soms vrij lange instrumentale voor- en tussenspelen geven een bijzondere kerstkleur aan deze cd. Het door Joost van den Vondel geschreven titelnummer O Kerstnacht, schooner dan de daegen horen we zowel in instrumentale als in gezongen versie. De wat schorre stem van Jan De Wilde klinkt bijzonder goed samen met de weelderige muziek op die oude barokinstrumenten. Ook het kinderkoor verdient een pluim voor de zang én voor de heldere dictie bij het zingen.

Dit is een originele en bijzonder mooie kerst-cd. Met zo’n muziek wordt het komend Kerstfeest, en ook dat van de volgende jaren, echt ‘zalig’.

 

 

Scroll naar boven