Jan Smeets ontvangt Vergulde Klomp

Op zondag 13 juni zal Jan Smeets op het Dialectenfestival in Lieshout de Brabantse dialectprijs “De Vergulde Klomp” ontvangen.

Jan Smeets (1945 Vught) was eerder medewerker bij de Toneelwerkgroep Proloog, poppenspeler en theaterconsulent. Verder is hij tekstschrijver, dichter, zanger en toneelschrijver. Vanaf  1976 schrijft hij ook in het Brabants.  Smeets vormde van 1980 tot 1985 met Frans van Meel het duo Jan & Frans dat ook liedjes in het dialect zong.

Jan Smeets ontvangt de in 1997 ingestelde dialectprijs voor zijn grensverleggende activiteiten op het gebied van het Brabants dialect. Hij was een van de intiatiefnemers voor het Dialectenfestival in Lieshout. Smeets schreef toneelstukken en een hoorspel en was een van de initiatiefnemers van het project “De Bietels op zijn Brabants.” Als poppenspeler maakte hij naam met een spel – in het Tilburgs dialect – over de beroemde straatmuzikant Jan Viool.

Jan Smeets als poppenspeler

In oktober 2008 leverde Jan Smeets een bijdrage aan NEW Folk SOUNDS 119 met het artikel “Dialectmuziek als een toverbal.”

Scroll naar boven