Jan van Bijnen – Modest man

Modest man
(Howlin’ Chickens Records HCR006)

Jan van Bijnen is (was?) gitarist bij de groep Point Quiet, voor wie we in 2015 nog mooie woorden over hadden waar het ging om hun cd Ways and needs of a night horse. Daarnaast speelt Jan als duo samen met Joost Verbraak, die ook deel uitmaakt(e) van Point Quiet. In 2022 zou een derde cd van het duo moeten verschijnen.

Met Modest man heeft hij zijn eerste soloplaat gemaakt, waarop tien nummers van eigen hand te vinden zijn. Blijkbaar kon hij deze toch behoorlijk naar country noir ruikende liedjes niet bij één van de twee andere projecten kwijt. Van Bijnen doet zowat alles zelf: zang, gitaar, dobro, mandoline, mandola, banjo, ukelele, pedal steel, bas, piano, orgel, vibrafoon, drums en percussie. Voor slechts drie nummers kreeg hij muzikale assistentie: in Maybe a dream van Joost Verbraak (trombone, hoorn, sousafoon, drums) en van Nienke Dingemans (zang), in Now you know it van nog een andere bandmaat Hans Custers (contrabas) en in Join me on the porch zorgt Marcel van As voor ondersteunende sferische geluiden met zijn ‘[[]] togethermachine’.

De stem van Jan van Bijnen klinkt bij tijd en wijle breekbaar. Dat kan in sommige muziekgenres een diskwalificatie betekenen, maar in deze laidback country noir geeft het zeker dimensie.

De sterkste nummers werden voor het laatst bewaard: Maybe a dream, overigens het meest luidruchtige nummer, heeft baat bij de vocale gastbijdrage van Dingemans, en in het afsluitende titelnummer schetst Jan van Bijnen een mooi zelfportret. 

Joost Verbraak deed de geluidsmix van de cd-opnamen, die door Walter Poppelaars werden gemasterd in Studio Donderslag.

Jan van Bijnen begeleidde jarenlang theaterpersoonlijkheden als Claudia de Breij, Freek de Jonge en Rob de Nijs. Dat heeft geen overwegende muzikale invloed gehad op de nummers op Modest man.

Scroll naar boven