Jankobus Seunnenga & Dick Vestdijk – Voor het land

Voor het land
(Seun Records 004, )

Jankobus Seunnenga en Dick Vestdijk hebben zich 0nafhankelijk van elkaar, maar ook regelmatig samen op het podium, bezig gehouden met het op muziek zetten en vertolken van werk van Nederlandse dichters. Jankobus bracht als solist twee cd’s uit en Dick produceerde hetzelfde aantal zilveren schijven als lid van Trio 3 Eilanden. Nu is hun samenwerking ook vastgelegd op een tien nummers tellende cd met getoonzet werk van onder andere Levi Weemoedt, Herman Gorter, Pieter Jelles Troelstra, Jan Jacob Slauerhoff en Simon Vestdijk.
Die samenwerking levert zeker iets op. Het palet aan klankkleuren is breed. Instrumenten als nylonsnarige gitaar, viool, piano, timple en elektrische gitaar komen voorbij. Ook de afwisseling van de zangstemmen, en de tweestemmigheid bij tijd en wijle, werkt goed. De stem van Seunnenga is kwetsbaarder dan die van Vestdijk, en dat zorgt ervoor dat je soms dichter op de tekst zit, en soms meer opgaat in de melodie en de muziek.
Het prijsnummer muzikaal gezien is Epitaaf van Slauerhoff met een pakkend gitaarloopje en een fijne melodielijn. Mooie toevoeging aan mijn collectie Slauerhoff gezongen.
De cd kent een speelduur van ongeveer een half uur, wat aan de korte kant is. Daardoor is het wel makkelijk om de hele cd geconcentreerd te beluisteren. De combinatie van veelzeggende teksten en ondersteunende muziek vereist nu eenmaal wat meer van de toehoorder.

Scroll naar boven