Jankobus Seunnenga – Fabels met kleurkrijt / Gloed – Vier!

Fabels met kleurkrijt
(Seun Records 005, www.seun.nl)
Vier!
(Silvox sil 380)

Twee cd’s met verklankte gedichten. Altijd een spannende gebeurtenis. Omdat gedichten hun eigen dynamiek hebben, is het niet vanzelfsprekend dat de toegevoegde muziek voor een meerwaarde zorgt. In het gunstige geval natuurlijk wel, en ik ben blij te kunnen constateren dat hij bij Jankobus Seunnenga en Vier! in beide gevallen goed belegd is.
De samenwerking van Seunnenga met Dick Vestdijk (van het Trio Drie Eilanden) kreeg eerder vorm in het project Voor het land. Het is niet meer dan logisch dat voor Fabels met kleurkrijt – een in 1938 uitgegeven, maar tamelijk onbekend gebleven dichtbundel van Simon Vestdijk – de hulp van Dick opnieuw werd ingeroepen. Het gaat immers om zijn vader. Jankobus en Dick maakten samen muziek bij de gedichten. Daarnaast speelde hij viool, gitaar en mellotron in en zong twee van de vijftien nummers op de cd. Van de eerste fabel is zowel een Nederlandse als een Friese versie opgenomen. De vertaling van Abe de Vries wordt als afsluiter van de cd gezongen door Sjoukje Bloem, die ook achtergrondvocalen verzorgt op andere nummers.  Jankobus Seunnenga is in zijn element en weet goed de teksten van Simon Vestdijk over het voetlicht te brengen. Een boekje met de teksten van alle fabels is bij de cd meegeleverd. Mooi dat de Gemeente Harlingen en de Provincie Friesland hebben meebetaald aan het project.

 

De groep Gloed komt uit Nijmegen en bestaat uit Rudi Korthuis (zang), Gerard Veltrop (gitaar, zang), Ines van Deuren (bas, gitaar, zang) en Harold in den Bosch (percussie, vibrafoon). Opgericht in 2005 en nu toe aan de vierde cd. Gloed slonk eind 2015 van een kwintet naar een kwartet. Belangrijkste schakel van de groep is Gerard Veltrop, vanwege zijn sierlijke gitaarspel en de composities die meestal van zijn hand zijn. Op Vier! staan twaalf nummers: tien op muziek gezette gedichten (van onder andere Leo Vroman, Jacqueline van der Waals en Marinus van der Werf), één eigen creatie en één vertaald lied. De muziek ondersteunt loom swingend de mooie woorden. De productie en opname werd verzorgd door Caspar Falke en dat mag worden gezien als een kwaliteitsstempel.

 

Scroll naar boven